07.12.2023
България

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Недоволство в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите. 

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни.

Затова от научния институт се обърнаха с писмо до премиера Кирил Петков. Искат да знаят дали решението е взето прозрачно и защо не е съгласувано с тях.  

Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева обясни в ефира на „Твоят ден”, че това би означавало да спре извършването на научна дейност.

„Преди три години излязохме от БАН и успяхме, под шапката на МОН, да се развиваме в посока, която ни предоставя възможност да развиваме научна и оперативна дейност. Опитахме се да се свържем с властта, да ни обяснят какви са причините за това решение, заради което искат да ни върнат назад. Ние сме научен институт. С това преместване, при такива условия, няма да упражняваме научна дейност, което е абсурдно”, добави тя.

Все още няма обявена дата за протестните действия, като синоптиците се надяват на разговори с властта преди това.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Шефът на НОИ: Половината пенсионери са получили по-ниска пенсия през януари

Дани Тренчева

16 нарушители установи НАП в „Студентски град“

admin

Прогноза за времето

admin

Бойко Борисов: За ГЕРБ ново правителство в този парламент е идеалният вариант

admin

МФ: До края на годината не се предвижда поемане на държавен дълг

Дани Тренчева

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Дани Тренчева

Leave a Comment