04.12.2022
България

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Недоволство в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите. 

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни.

Затова от научния институт се обърнаха с писмо до премиера Кирил Петков. Искат да знаят дали решението е взето прозрачно и защо не е съгласувано с тях.  

Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева обясни в ефира на „Твоят ден”, че това би означавало да спре извършването на научна дейност.

„Преди три години излязохме от БАН и успяхме, под шапката на МОН, да се развиваме в посока, която ни предоставя възможност да развиваме научна и оперативна дейност. Опитахме се да се свържем с властта, да ни обяснят какви са причините за това решение, заради което искат да ни върнат назад. Ние сме научен институт. С това преместване, при такива условия, няма да упражняваме научна дейност, което е абсурдно”, добави тя.

Все още няма обявена дата за протестните действия, като синоптиците се надяват на разговори с властта преди това.

Снимка: БГНЕС

Related posts

„СЕГА“: Кой сте вие, господин Рашидов?

admin

60% от преболедувалите COVID-19 с косопад

admin

По-висок таван на помощите за бизнеса заради високите цени на електроенергията

Дани Тренчева

Колко дни ще почиваме през 2022 г.?

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 7 декември 2021

Дани Тренчева

Катастрофа затвори Прохода на Републиката

Дани Тренчева

Leave a Comment