17.06.2024
България

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Недоволство в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите. 

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни.

Затова от научния институт се обърнаха с писмо до премиера Кирил Петков. Искат да знаят дали решението е взето прозрачно и защо не е съгласувано с тях.  

Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева обясни в ефира на „Твоят ден”, че това би означавало да спре извършването на научна дейност.

„Преди три години излязохме от БАН и успяхме, под шапката на МОН, да се развиваме в посока, която ни предоставя възможност да развиваме научна и оперативна дейност. Опитахме се да се свържем с властта, да ни обяснят какви са причините за това решение, заради което искат да ни върнат назад. Ние сме научен институт. С това преместване, при такива условия, няма да упражняваме научна дейност, което е абсурдно”, добави тя.

Все още няма обявена дата за протестните действия, като синоптиците се надяват на разговори с властта преди това.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Нинова: Служебното правителство да освободи стоки от Държавния резерв

Дани Тренчева

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

Дани Тренчева

Важен ден за православните християни

Дани Тренчева

Единият от простреляните снощи мъже е настанен във ВМА, а другият е освободен за домашно лечение

Минималната работна заплата не по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната

admin

Придошла втора приливна вълна в Богдан взе първата си жертва

admin

Leave a Comment