25.07.2024
Без категория България

Не се очаква увеличение на цената на яйцата около Великден

Цената на един от най-използваните във всяко домакинство продукт – яйцата, отбеляза рекорден ръст. Само за няколко месеца тя се повиши с повече от 70%.

Увеличението от 70% на цените на яйцата е на годишна база. Ако погледнем месечната база – поскъпването за ЕС е 3,5%, а за България – 2,6 на сто, което показва, че по-скоро у нас се наблюдава задържане на цените. На едро от завод бройката излиза на 28 стотинки без ДДС. Това са едни от най-ниските цени в ЕС. В Германия са с 15% по-скъпи, в Хърватска са по-скъпи с 20 на сто, а в Полша – с 10%. Имаме сериозен експорт в момента. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на „България сутрин“.

По думите му „без съмнение има лоши търговски практики“.

„Търговията в страната е конкурентна и не може да става въпрос за сериозно влияние в бизнес средата. Премахването на ДДС за яйцата ще се отрази моментално на цената“, подчерта той.

Гостът е на мнение, че не се очаква яйцата да поскъпнат около Великден.

„В България се получава подкрепа за сектора по няколко механизми – за хуманно отношение към животните и ликвидиране на последствията от войната в Украйна. Имаме ангажименти и по програмата за развитие на селските райони. У нас се наблюдава задържане на поголовието, а проблемите ни са от това, че имаме няколко засегнати ферми от птичи грип“, коментира Гълъбов.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите беше категоричен, че няма да има недостиг на яйца покрай празниците.

Помагаме много сериозно на гръцките пазари. Разчитат основно на нас за количества, които не им достигат“, отбеляза гостът.

Гълъбов цитира данни, според които Германия, Полша, Испания и Холандия са лидери в производството на яйца.

Той акцентира и върху цените на пилешкото в страната. 

„Според Евростат цените на пилешкото през февруари са били 4,28 лв. за кг. Те също са едни от най-скъпите в ЕС. С 80 на сто по-скъпи са пилетата в Германия, Франция – с 50 на сто, и Хърватска – с 20%. На пазара се внася основно месо от Полша, предназначено за индустрията“, обобщи гостът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

12 тежки катастрофи и един загинал през изминалото денонощие по пътищата в България

admin

Бизнесът: Възможен е рязък спад в икономиката заради недостатъчните компенсации за тока

Дани Тренчева

Нинова: Подавам оставка, резултатът ни е катастрофален

Дани Тренчева

Прогноза за времето 20 януари 2022

Опитаха да оперират жена във видинската болница заради счупване, без тя да има такова

Дани Тренчева

Майка е убила бебето си в плевенското с. Лазарово

Дани Тренчева

Leave a Comment