13.04.2024
България Политика

Неински: Важно е България да има възможност да контролира изпълнението на договора с РСМ

Много е важно България да си гарантира възможност за контрол върху процеса на изпълнението на договора за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС. Ние трябва да знаем дали има политически гаранции за изпълнение на договора от 2017 г., коментира по повод френското предложение бившият външен министър Надежда Неински.

Според мен това е най-сериозното предложение, което България е получавала до този момент. За първи път се предлага българите да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, като условие за присъединяването ѝ към Евросъюза и това се съдържа в проекто-заключенията, обясни тя.

Според нея трябва да се отдаде дължимото на Франция, въпреки че това е позиция на целия ЕС и ЕК ще мониторира изпълнението на договора.

Политическата стабилност винаги е изключително важна, това дава допълнителна сила в преговорите, за да е силна позицията ни, тя трябва да е единна. Очаквам в парламента премиерът да изрази своята позиция, а за да го направи, трябва да има решение на Министерския съвет, но предполагам се изчаква заради политическото напрежение, посочи Неински в коментар за политическата нестабилност в страната в момента.

По думите ѝ задачата е сложна и за двете страни.

Всичко, което се случва през последните месеци дава възможност да се видят зависимостите и какво означава слабо лидерство. Дълго време Европа смяташе, че с леки стъпки може да се спаси по важни теми като енергийните доставки, но се наложи да излезе от зоната си на комфорт. Решенията в момента са исторически и правителствата на България и Северна Македония трябва да го осъзнаят, каза тя.

Според нея правителството е проявило нерешителност в много ситуации, а трябва да е ясно, че „подкрепата за Украйна е подкрепа да българската национална сигурност“, подчерта Неински.

По думите ѝ „номадство в българския парламент е имало и в минали години, но подобни мнозинства са нестабилни“.

Мнозинство трябва да се формира около каузи и това е това е ангажимент на управляващите. Да предложат пакет от няколко неща, които смятат за приоритет и да искат подкрепа по него“, посочи Неински.

Според нея у нас надделява балканския маниер при сформиране на коалиции, а за да са стабилни не трябва да има доминация на една политическа сила над друга. „Политическата култура у нас все още е дефицит“, обобщи Надежда Неински.

Related posts

Прогноза за времето 19 януари 2022

Дани Тренчева

Омбудсманът иска от премиера компенсации за битовите клиенти на газ

Дани Тренчева

Сачева: 24 организации може да затворят социални услуги заради скъпия ток

Дани Тренчева

Нови обвинения за прокурорския син от Перник

admin

Пътните строители пред НС: Не искаме да ходим да берем ягоди! Платете ни!

Обявен е конкурс за 200 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Дани Тренчева

Leave a Comment