21.02.2024
България

На 16 март почитаме паметта на смел и достоен християнин

Повод да почерпят в днешния ден имат всички, които носят имената Савин, Савина, Сави, Савчо, Савко, Савка, Жельо, Желчо, Жеко.

На 16 март почитаме паметта на смел и достоен християнин – Свети Савин. Той предпочел да загине в името на Христа, отколкото да изневери на своята вяра. Той бил старейшина на град Хермопол в Египет.

Когато император Диоклетиан предприел поредното гонение на християните, Свети Савин и още християни се скрили в колиба в едно отдалечено от града селце, където прекарали няколко дни в молитви и пости. Преди време Свети Савин сторил голямо добро на един просяк. А същият този просяк след време открил къде са се скрили християните и ги издал на римските войници.

За награда получил 2 жълтици. Тази човешка трагедия много напомня на Христос, предаден от Иуда. Свети Савин и останалите 6 християни били заловени и изправени пред съда. Съдията приложил традиционния подход. Първоначално започнал доброжелателно да увещава християните да се поклонят на идолите, да извършат жертвоприношение и техният живот ще бъде спасен. Те отказали, затова били подложени на мъчения. Свети Савин бил хвърлен във водите на река Нил. Той се удавил на 16 март 299 година – преди 1722 години.

Related posts

753 000 годишни електронни винетки изтичат в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Църквата почита Св. Лука Еладски

admin

МВР: 60 от 84 млн. лв за „Хемус“ са изнесени кеш в сакове и чували

Дани Тренчева

Засилено движение по основни пътища у нас

Дани Тренчева

В събота ни очакват адски жеги

admin

Leave a Comment