28.03.2024
България

На 16 март почитаме паметта на смел и достоен християнин

Повод да почерпят в днешния ден имат всички, които носят имената Савин, Савина, Сави, Савчо, Савко, Савка, Жельо, Желчо, Жеко.

На 16 март почитаме паметта на смел и достоен християнин – Свети Савин. Той предпочел да загине в името на Христа, отколкото да изневери на своята вяра. Той бил старейшина на град Хермопол в Египет.

Когато император Диоклетиан предприел поредното гонение на християните, Свети Савин и още християни се скрили в колиба в едно отдалечено от града селце, където прекарали няколко дни в молитви и пости. Преди време Свети Савин сторил голямо добро на един просяк. А същият този просяк след време открил къде са се скрили християните и ги издал на римските войници.

За награда получил 2 жълтици. Тази човешка трагедия много напомня на Христос, предаден от Иуда. Свети Савин и останалите 6 християни били заловени и изправени пред съда. Съдията приложил традиционния подход. Първоначално започнал доброжелателно да увещава християните да се поклонят на идолите, да извършат жертвоприношение и техният живот ще бъде спасен. Те отказали, затова били подложени на мъчения. Свети Савин бил хвърлен във водите на река Нил. Той се удавил на 16 март 299 година – преди 1722 години.

Related posts

Заключват системата за кандидатстване в столичните детски градини до 28 март

admin

Депутатите приеха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Дани Тренчева

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

КПКОНПИ проверява столичния район „Красно село“

Дани Тренчева

733 са новозаразените у нас за денонощието

Дани Тренчева

Leave a Comment