28.03.2024
Covid-19 България

Над 62% от малките ученици вече са в клас

Повече от 62% от учениците от I до IV клас вече учат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата. Близо 146 000 деца от начален етап се върнаха в училище след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. В училище са почти 9000 паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната, съобщават от МОН.

Това показва обобщената информация на регионалните управления на образованието за присъственото обучение на малките ученици през седмицата от 15 до 19 ноември включително.

Все повече родители вече са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен към момента вариант за безопасно връщане на децата в клас. Към 10 ноември т.г., когато за пръв път малките ученици се върнаха в клас с тестване, малко над 57% от родителите бяха попълнили декларации за съгласие. За 10 дни техният дял вече е с 5 процентни пункта по-висок.   

За дните от 15 до 19 ноември в клас без тестване са се върнали и 3573 деца, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.

Общо 63 ученици са дали положителен резултат за COVID-19 от 10 ноември до края на миналата седмица. За същия период е установена зараза при 26 учители и 16 непедагогически специалисти.

Осигурени са тестове за малките ученици до края на тази седмица. Очакват се нови доставки, които ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа. Над 486 000 теста са заявени за тестванията до 10 декември т.г. 

Related posts

Мъгла затруднява движението на Предел и в Благоевград

admin

Прогноза за времето

admin

Борисов: Правителство може да има само с мандат на ГЕРБ-СДС

admin

Задържаха под стража мъж, изнасилил малолетна

admin

Почина 6-годишното дете, пребито с метална тръба от дядо си

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment