28.03.2024
Свят

Над 100 хиляди души са избягали от домовете си в Украйна

Само 24 часа след началото на руската инвазия отражението върху мирните граждани вече се вижда в цяла Украйна. Според оценки на хуманитарни организации над сто хиляди души вече са избягали от домовете си. Първите от тях вече пристигнаха на границите на съседните държави, предава NOVA.

Много украинци минаваха в Румъния и Полша пеша, носейки багажа си в куфари. По-тежко е положението на тези, които са във вътрешността на Украйна.

Жителите на Киев цяла нощ споделяха снимки как спят на земята в метростанциите.

Метрото не работеше, но хората ползваха подземните зали като бомбоубежища. Вече имаше случаи на поразени от бомбардировките жилищни сгради.

„От две години живея в Краков. Дойдох на границата, за да помогна на хората от Украйна. Имам общо 8 коли и всички са тук. Ще превозя хората до Краков. Искам да ги откарам далеч от войната. После ще видим какво ще правим”, каза Иван, който е украинец, живеещ в Полша.

„Ние избягахме от Харков още преди две седмици. Отидохме в Лвов, точно защото тук опасността е по-малка. Не знам какво да кажа – светът трябва да спре само да говори „това не е хубаво“. Трябва да се действа конкретно. Само казват – „това не е добре, Путин, ще наложим санкции, Путин”, а всъщност нищо не става”, коментира Жулиен – французин, бягащ от Украйна.

Related posts

Затягат ограниченията за неваксинирани във Франция

Дани Тренчева

Повече институции ще могат подават сигнали към Европейската прокуратура

Дани Тренчева

Украйна съобщи за мащабна кибератака срещу правителствени сайтове

Дани Тренчева

Precinct Data Shows Rich, White Neighborhoods Flipping Democratic in 2016. Will It Last?

admin

Безплатен телефон за всички ваксинирани украинци над 60 години

Дани Тренчева

Продължават мирните преговори между Русия и Украйна за прекратяване на войната

Дани Тренчева

Leave a Comment