23.07.2024
Свят

Над 100 хиляди души са избягали от домовете си в Украйна

Само 24 часа след началото на руската инвазия отражението върху мирните граждани вече се вижда в цяла Украйна. Според оценки на хуманитарни организации над сто хиляди души вече са избягали от домовете си. Първите от тях вече пристигнаха на границите на съседните държави, предава NOVA.

Много украинци минаваха в Румъния и Полша пеша, носейки багажа си в куфари. По-тежко е положението на тези, които са във вътрешността на Украйна.

Жителите на Киев цяла нощ споделяха снимки как спят на земята в метростанциите.

Метрото не работеше, но хората ползваха подземните зали като бомбоубежища. Вече имаше случаи на поразени от бомбардировките жилищни сгради.

„От две години живея в Краков. Дойдох на границата, за да помогна на хората от Украйна. Имам общо 8 коли и всички са тук. Ще превозя хората до Краков. Искам да ги откарам далеч от войната. После ще видим какво ще правим”, каза Иван, който е украинец, живеещ в Полша.

„Ние избягахме от Харков още преди две седмици. Отидохме в Лвов, точно защото тук опасността е по-малка. Не знам какво да кажа – светът трябва да спре само да говори „това не е хубаво“. Трябва да се действа конкретно. Само казват – „това не е добре, Путин, ще наложим санкции, Путин”, а всъщност нищо не става”, коментира Жулиен – французин, бягащ от Украйна.

Related posts

Австрия отменя локдауна за неваксинирани

Дани Тренчева

Гърция намали срока на зелените сертификати за преболедували

Дани Тренчева

МААЕ: Москва и Киев да се споразумеят за ядрената безопасност

Дани Тренчева

COVID-19: Строг контрол и солени глоби за възрастни без ваксини в Гърция

Дани Тренчева

Германия планира да прекрати повечето COVID ограничения

Дани Тренчева

ЕК: Спирането на „Северен поток 2“ не следва да повлияе на цените на газа

Дани Тренчева

Leave a Comment