05.10.2022
България

МФ ще обжалва отказа за образуване на наказателно производство за нарушения в АПИ

Министерството на финансите ще обжалва получения отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство по внесения от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството сигнал за неправилно разходвани средства от Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщават от ведомството.

Сигналът беше подаден в Прокуратурата от министрите Асен Василев и Виолета Комитова на 29 юли 2021 г.

Един от аргументите на Прокуратурата за отказ от наказателно производство е че:  “ в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“.

Позицията на Министерството на финансите е, че няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ, посочват от финансовото министерство.

Източник: БТА

Снимка: NOVA

Related posts

Спецпрокуратурата проверява депутат за престъпление против Републиката

admin

1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие

Дани Тренчева

Хаджигенов за коалиция с ПП и ДБ: Имаме общ враг, това е стимул да загърбим партийния егоизъм

admin

Дневен хороскоп за 18 януари 2022

Дани Тренчева

БОЕЦ сезира Кьовеши за липсващия Пеевски в делото „КТБ“

1 943 нови случая на коронавирус у нас

Leave a Comment