28.03.2024
България

МФ ще обжалва отказа за образуване на наказателно производство за нарушения в АПИ

Министерството на финансите ще обжалва получения отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство по внесения от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството сигнал за неправилно разходвани средства от Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщават от ведомството.

Сигналът беше подаден в Прокуратурата от министрите Асен Василев и Виолета Комитова на 29 юли 2021 г.

Един от аргументите на Прокуратурата за отказ от наказателно производство е че:  “ в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“.

Позицията на Министерството на финансите е, че няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ, посочват от финансовото министерство.

Източник: БТА

Снимка: NOVA

Related posts

456 нови случая на заразяване с коронавирус

Дани Тренчева

Откриха военния, изчезнал на Витоша

admin

Сняг ще има за Коледа, но не в Европа

admin

9 996 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Глутница кучета разкъса и уби жена в Долна Оряховица

admin

Омбудсманът поиска проверка за картел на мобилните оператори

admin

Leave a Comment