20.04.2024
България

Може ли международните отношения да са предмет на търговия и какво смятат депутатите по въпроса

Позицията ни за Северна Македония не може да бъде променяна с лекота или да се превръща в разменна монета за постигане на други цели. Това коментираха депутати от различни парламентарни групи, а повод стана публикацията на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук отпреди дни. В нея той предложи България да вдигне блокадата върху преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз при две условия – Съединените щати да отменят визите за българските граждани, а страната ни бъде приета в Шенгенското пространство.

Владислав Панев от „Демократична България“ заяви:

„Трудно ми е да отговоря – по-скоро такъв тип търговия е нормален в международните отношения, но за първи път виждам като че ли да се прави чрез пост във Фейсбук. Оттам според мен идва по-скоро проблемът“.

Станислав Балабанов от ИТН защити позицията на лидера на партията: „Това е просто надграждане и една гражданска позиция, изразена от страна на нашия лидер. В крайна сметка ще видим как ще стартират преговорите, но те няма как да стартират преди Македония да изпълни най-важните условия – да спазва договора си, който е подписала през 2017 г., защото до момента не виждаме да го правят. А за визите ни за САЩ и за членството в Шенген е едно надграждане, зад което също стоим“.

От своя страна Александър Симов от „БСП за България“ призова:

„Имаме си национална позиция, нека не се опитваме да си играем с нея. Тя е ясно декларирана, така че просто призовавам всички по тази тема да спрем с импровизациите и закачките“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов беше категоричен: „Не може да се търгува членството на Македония за визи или каквито и да било други облекчения. Националният интерес не подлежи на компромис, търговия и пазар“.

Очаквано най-критични бяха от ГЕРБ, напомняйки, че българският парламент вече се е произнесъл каква да е позицията на страната и се възмутиха, че научават за идеите на новите управляващи не по официален път, а от чужди медии.

„Явно има не само хаос, но и липса на идеи как да се реши въпросът с преговорите на РСМ и България и това води до задънена улица българското правителство. Но трябва да бъдем категорични и ясни, че позицията ни винаги е била, че българската история, култура и национален интерес не са обект на търговия“. 

Източник: БНР

Related posts

Почитаме Св. свщмчк Парамон и 370 мъченици с него

Дани Тренчева

Прогноза за времето 3 януари 2022

Дани Тренчева

НАП: 2,3 млрд. лева повече са събрани спрямо 2020 година

Дани Тренчева

Част от кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградена без строителни книжа

Прокуратурата разследва умишлено убийство на актрисата Виолета Донева

admin

МРРБ откри нарушения за милиони при ремонтите на републикански пътища

Дани Тренчева

Leave a Comment