25.01.2022
България

Може ли международните отношения да са предмет на търговия и какво смятат депутатите по въпроса

Позицията ни за Северна Македония не може да бъде променяна с лекота или да се превръща в разменна монета за постигане на други цели. Това коментираха депутати от различни парламентарни групи, а повод стана публикацията на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук отпреди дни. В нея той предложи България да вдигне блокадата върху преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз при две условия – Съединените щати да отменят визите за българските граждани, а страната ни бъде приета в Шенгенското пространство.

Владислав Панев от „Демократична България“ заяви:

„Трудно ми е да отговоря – по-скоро такъв тип търговия е нормален в международните отношения, но за първи път виждам като че ли да се прави чрез пост във Фейсбук. Оттам според мен идва по-скоро проблемът“.

Станислав Балабанов от ИТН защити позицията на лидера на партията: „Това е просто надграждане и една гражданска позиция, изразена от страна на нашия лидер. В крайна сметка ще видим как ще стартират преговорите, но те няма как да стартират преди Македония да изпълни най-важните условия – да спазва договора си, който е подписала през 2017 г., защото до момента не виждаме да го правят. А за визите ни за САЩ и за членството в Шенген е едно надграждане, зад което също стоим“.

От своя страна Александър Симов от „БСП за България“ призова:

„Имаме си национална позиция, нека не се опитваме да си играем с нея. Тя е ясно декларирана, така че просто призовавам всички по тази тема да спрем с импровизациите и закачките“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов беше категоричен: „Не може да се търгува членството на Македония за визи или каквито и да било други облекчения. Националният интерес не подлежи на компромис, търговия и пазар“.

Очаквано най-критични бяха от ГЕРБ, напомняйки, че българският парламент вече се е произнесъл каква да е позицията на страната и се възмутиха, че научават за идеите на новите управляващи не по официален път, а от чужди медии.

„Явно има не само хаос, но и липса на идеи как да се реши въпросът с преговорите на РСМ и България и това води до задънена улица българското правителство. Но трябва да бъдем категорични и ясни, че позицията ни винаги е била, че българската история, култура и национален интерес не са обект на търговия“. 

Източник: БНР

Related posts

Дневен хороскоп за 14 декември 2021

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 14 януари 2022

Дани Тренчева

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

ПРОВЕРКА СРЕЩУ БОРИСОВ: МВР започва разследване по сигнала на БОЕЦ

Дани Тренчева

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

Обвиняемият по аферата „Хемус” припадна в съдебната зала

Дани Тренчева

Leave a Comment