18.06.2024
България

Министър Комитова ще представи възможностите за улесняване на процедурите за строителни разрешения

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова ще представи възможностите за улесняване на процедурите за строителни разрешения, съобщиха от министерството.

В срещата ще участват също заместник-министърът Иван Шишков и началникът на ДНСК Влади Калинов.

От Координационния съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор съобщиха, цитирани от пресцентъра на Камарата на архитектите в България, че ще работят за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж и посочиха, че инициативата за нормативна реформа ще се развива паралелно в две направления.

По-дългосрочният и радикален план включвасъздаването на изцяло нов закон под формата на кодекс, който да обедини и замени функциите на сега действащите Закон за устройство на територията /ЗУТ/, Закон за регионалното развитие, Закон за устройството и застрояването на Столичната община и Закон за устройството на Черноморското крайбрежие. В по-краткосрочен аспект се предвижда да бъдат предложени спешни промени в тази посока в ЗУТ.

Проектът за изменение и допълнение на ЗУТ ще бъде разработен и съгласуван в сътрудничество с Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община и след това внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В момента процедурите по издаване на разрешение за строеж са тромави и продължителни, тъй като се изисква съгласуване и одобрение на всички проектни части в различни административни звена, посочват от Камарата. Издаването на документа отнема от 3 до 5 месеца, което затруднява инвестиционния процес. Необходима е оптимизация на процедурата, която да регулира функциите и да разпредели правилно отговорностите между всички участници в строително-инвестиционния сектор. За тази цел се предлага прилагане на германския опит, при който процедурата е значително облекчена и се изисква по-малък обем документация. В Германия разрешение за строеж се получава след одобряване на идейния проект и съответствието му с предвижданията на градоустройството. В техническата и работната фаза на проекта, отговорността за качеството и пълнотата на отделните части е на главния проектант. По този начин не се дублират дейностите на администрацията и на експертите – автори и консултанти на проекта.

Координационният съвет е създаден през есента на 2020 г. с цел обединяването на браншовите организации по ключовите теми и проблеми, свързани с развитието на строително-инвестиционния сектор.

Related posts

Карадайъ ще настоява Делян Пеевски да не се отказва от участие в листите

admin

Прогноза за времето

admin

Сандов: Нов проект предвижда 47 млн. лв. за подобряване на качеството на въздуха у нас

Дани Тренчева

Николов: Ще има допълнителна помощ и за битовите потребители на природен газ

Дани Тренчева

Кирил Петков: ДПС е фокусирано само върху защитата на своя депутат Делян Пеевски

admin

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока

Leave a Comment