25.09.2023
Covid-19 България

Министър Кацаров очаква Омикрон в България всеки момент, но не предвижда затягане на мерките

Здравният министър Стойчо Кацаров очаква съвсем скоро в България да бъде установен първият случай на заразен с варианта Омикрон на коронавируса. Пред Би Ти Ви той уточни, че към момента това няма да наложи въвеждането на допълнителни ограничителни мерки. Така той опроверга заместника си Тома Томов, който вчера обяви, че ако в страната се установят случаи на варианта Омикрон, вероятно противоепидемичните мерки ще бъдат затегнати.

Според Кацаров българските власти са действали бързо при появата на новия вариант на коронавируса, което е помогнало да не се допусне разпространението му. Като пример той даде затварянето на границите за пристигащите от южноафриканските страни, с което другите държави в Европа забавили, което пък довело до разпространението му.

Здравният министър поиска част от партиите да поемат отговорност за високия брой починали от заразата заради поведението си. По думите му „половината от партиите, които и сега са в парламента, бяха явни и открити противници на ваксинацията“. Въпреки това, здравното министерство се справило добре с кризата и успяло да избегне заплахата страната да бъде изцяло затворено, което можело да постави под риск провеждането на парламентарните и президентските избори, а от там да се стигне до конституционна криза.

Кацаров коментира и проблемите с доставките на тестове за големите ученици, което доведе до по-късното им връщане в класните стаи. Той призна, че е имало забавяне при доставянето им, но за сметка на това с отделените пари са били купени 3 пъти повече от предвидените тестове и така е подсигурено присъственото обучение на всички ученици поне до средата на януари.

Здравният министър защити идеята си за сливане на болница „Лозенец“ с детска болница и подчерта, че решението е „издържано във всички гледни точки“.

„Правителствена болница (бел. ред. болница „Лозенец“) е една аномалия. С това решение властта се отказва от своята привилегия и дава най-луксозната болница за лечение на децата. Това е промяната, другото е статукво“, каза още Кацаров.

Related posts

КНСБ иска минимална заплата от 730 лева

Дани Тренчева

5863 са новите случаи на коронавирус, над 13% положителни проби

Дани Тренчева

Обвинителен акт за мъж, нарушил четири пъти заповед за защита от домашно насилие

admin

Проф. Александрова: Очакват се нови ваксини във вид на хапче и спрей

Дани Тренчева

Расте броят на ваксинираните ученици и учители

Дани Тренчева

Безработицата в България през август е 4,3%

admin

Leave a Comment