14.04.2024
България

МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева утре

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд ще се събере на ново обсъждане по скандала около управляващия й директор Кристалина Георгиева. По информация на агенция „Ройтерс“ новата среща ще бъде проведена утре, като представителите на фонда ще продължат с обсъжданията по случая. В сряда Кристалина Георгиева се среща с представители на съвета, като в своя писмена позиция обяви, че е била подведена от адвокатската кантора „Уилмър Хейл“. В доклад на кантората Георгиева бе уличена в оказване на натиск за манипулиране на данните за подобряване на представянето на Китай в класацията на Световната банка „Doing business“ за 2018. Това бе обвързано с извършеното увеличение на капитала на Световната барка.

Пред фонда Кристалина Георгиева е изтъкнала, че от адвокатската кантора са я уверили, че участието й в разследването ще бъде конфиденциално. Фирмата не е спазила това условие, като репутационните щети от обявената информация дават повод за сериозен натиск върху Георгиева да напусне поста независимо от фактите. В сряда изпълнителният съвет на фонда бе лаконичен, като обяви, че продължава да поддържа провеждането на „пълно, обективно и своевременно“ разглеждане на случая.

Георгиева отрича всички обвинения, като обвини фирмата в подмяна на фактите с инсинуации и нелогични заключения. Тя подчерта, че при изготвянето на доклада е действала, за да предотврати предложението на персонала на тогавашния президент на банката Джим Йонг Ким за включване на Хонконг в класацията. Тя подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“.

Related posts

Ръст на делата за кражби в Кюстендил и Дупница

admin

„Продължаваме промяната“ издига Андрей Гюров за управител на БНБ

МОН: Оценката на училището ще зависи от това колко са напреднали учениците

Дани Тренчева

Петков свиква Съвета по сигурността

Отмениха тържественото честване на празника на полицията! При инцидент снощи беше убит граничен полицай

admin

Повдигнаха обвинение на шефа на ГДБОП за натиск по аферата „Хемус“

Дани Тренчева

Leave a Comment