26.04.2024
България

МВнР: Киев иска от нас оръжия, компетентните ведомства ще го обсъдят

Министерството на външните работи е получила нотата на украинския посланик Виталий Москаленко, с която той иска България да предостави оръжия на Киев.

„Относно оповестената информация от страна на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко за изпращането на нота за предоставяне на оръжие, Министерството на външните работи потвърждава, че нотата е получена в днешния ден. Предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства“, заявяват от МВнР.

Въпросът с изпращането на оръжия за Украйна е един от най-болезнените, с който се сблъска четворната коалиция на премиера Кирил Петков. По този въпрос нямаше единство в нейните редици, като БСП се противопоставяше категорично на това, а от „Демократична България“ бяха на обратното мнение.

В началото на май Народното събрание реши България да помогне на Украйна с ремонта на военна техника.

Искането на Украйна за предоставяне на оръжие е логично, защото двете страни разполагат с еднакви оръжейни системи, заради общото си минало в рамките на съветския блок и Варшавския договор. И в двете страни на въоръжения са ПВО системите С-300, танковете Т-72, системите за реактивен огън БМ-21 Град и др. Страната ни също така е голям производител на муниции за съветски и руски оръжейни системи.

МО не е подписало споразумение с Украйна за ремонт на техника. Българските заводи могат да ремонтират танкове и бойни машини на пехотата, които са на въоръжение в украинската армия.

Related posts

НОВАТА ВЛАСТ: НС одобри кабинета „Петков“

Дани Тренчева

Туристическият бизнес настоява за зелен сертификат за всички български граждани

Дани Тренчева

Църквата почита Св. Mаксим Изповедник

Дани Тренчева

От къде идва млякото ни

admin

БОЕЦ: Жената до Гешев е осъдена за имотна измама (документи)

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

admin

Leave a Comment