30.11.2022
България

МВнР: Киев иска от нас оръжия, компетентните ведомства ще го обсъдят

Министерството на външните работи е получила нотата на украинския посланик Виталий Москаленко, с която той иска България да предостави оръжия на Киев.

„Относно оповестената информация от страна на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко за изпращането на нота за предоставяне на оръжие, Министерството на външните работи потвърждава, че нотата е получена в днешния ден. Предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства“, заявяват от МВнР.

Въпросът с изпращането на оръжия за Украйна е един от най-болезнените, с който се сблъска четворната коалиция на премиера Кирил Петков. По този въпрос нямаше единство в нейните редици, като БСП се противопоставяше категорично на това, а от „Демократична България“ бяха на обратното мнение.

В началото на май Народното събрание реши България да помогне на Украйна с ремонта на военна техника.

Искането на Украйна за предоставяне на оръжие е логично, защото двете страни разполагат с еднакви оръжейни системи, заради общото си минало в рамките на съветския блок и Варшавския договор. И в двете страни на въоръжения са ПВО системите С-300, танковете Т-72, системите за реактивен огън БМ-21 Град и др. Страната ни също така е голям производител на муниции за съветски и руски оръжейни системи.

МО не е подписало споразумение с Украйна за ремонт на техника. Българските заводи могат да ремонтират танкове и бойни машини на пехотата, които са на въоръжение в украинската армия.

Related posts

Десетки сигнали за починали в дом за възрастни във Варна

Дани Тренчева

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот: Радев воюва с Нинова

admin

10 руски дипломати, обявени за персона нон грата, са напуснали България

admin

НАП поиска информация за българите, замесени в „Досиетата Пандора“

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата с атака към Кирил Петков, иска критерии за думата „безобразие“

admin

Дневен хороскоп за 14 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment