20.06.2024
България

МВнР: Киев иска от нас оръжия, компетентните ведомства ще го обсъдят

Министерството на външните работи е получила нотата на украинския посланик Виталий Москаленко, с която той иска България да предостави оръжия на Киев.

„Относно оповестената информация от страна на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко за изпращането на нота за предоставяне на оръжие, Министерството на външните работи потвърждава, че нотата е получена в днешния ден. Предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства“, заявяват от МВнР.

Въпросът с изпращането на оръжия за Украйна е един от най-болезнените, с който се сблъска четворната коалиция на премиера Кирил Петков. По този въпрос нямаше единство в нейните редици, като БСП се противопоставяше категорично на това, а от „Демократична България“ бяха на обратното мнение.

В началото на май Народното събрание реши България да помогне на Украйна с ремонта на военна техника.

Искането на Украйна за предоставяне на оръжие е логично, защото двете страни разполагат с еднакви оръжейни системи, заради общото си минало в рамките на съветския блок и Варшавския договор. И в двете страни на въоръжения са ПВО системите С-300, танковете Т-72, системите за реактивен огън БМ-21 Град и др. Страната ни също така е голям производител на муниции за съветски и руски оръжейни системи.

МО не е подписало споразумение с Украйна за ремонт на техника. Българските заводи могат да ремонтират танкове и бойни машини на пехотата, които са на въоръжение в украинската армия.

Related posts

14 са новите случаи на COVID-19 в Благоевград

Почитаме Св. Теодосий

Дани Тренчева

Прокуратурата в Пловдив започва масирани проверки на всички оръжейни заводи

admin

Обраха нотариална кантора в Перник

admin

Президентът поздрави българските дипломати

admin

Шефът на „Булгаргаз“: Тепърва ще има недостиг на газ с идването на отоплителия сезон

admin

Leave a Comment