29.05.2024
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

МБАЛ Благоевград регистрира тревожен ръст на усложнения от Covid-19

Областната болница в Благоевград регистрира тревожен ръст в приема на болни с усложнения от коронавирус, предаде БНР. Отделението по реанимация е запълнено. Медиците алармират, че заболяването протича много тежко, а заразата се разпространява в пъти по-бързо. Наличните лекари, сестри, акушерки и лаборанти са под критичния минимум.

Директори на болници настояват незабавно да се приеме програма за задържането на медиците в България.

Седем са  вече отделенията в областната болница, които приемат само болни от Covid-19. Има възможност за преобразуване на още едно. Плановият прием и операциите са сведени до минимум. Каква е вероятността  да се повтори картината от предишната вълна, когато цялата болница работеше като ковидна? Според д-р Огнян Митев ситуацията все още не се доближава до последния пик на епидемията, но се забелязва увеличение на хоспитализираните пациенти.

„В реанимацията имаме 12 легла и вече 10 са зети от пациенти с Covid-19“.

Повече от година директорът на областната болница в Благоевград, д-р Огнян Митев, е в денонощен режим на работа – като управител и като лекар в гинекологичното и родилно отделение. Така са и повечето му колеги. Наличният екип е на критичния минимум, повече от 50 процента и в пенсионна възраст. Натоварването е нечовешко, сподели той.

На фона на този дефицит на медицински кадри абсурдно звучи фактът, че в България няма ефективна политика за задържането на медиците в страната ни. Преди да е станало късно, директорът на държавната болница в Благоевград, д-р Митев, и колегата му от Сандански – Димитър Захариев, алармираха:

„В последните години много рядко са случаите млади лекари да започнат да специализират при нас. Това са по-скоро изключения, което не е добре. … Трябва да търсим стратегии, а не ден за ден да решаваме проблемите. Искаме национален план за задържане на медиците в България“.

Компромисът, който медиците правят всеки ден в битката за живота на хората, рязко контрастира с отношението на обществото към пандемията и към мерките за личната безопасност.

Граничеща с престъпление е информацията от РУО, която огласихме вчера, че немалко родители, които се лекуват вкъщи или са под карантина, изпращат децата си на училище.

„Най-тревожен е отказът от ваксинация. Когато откажеш да се ваксинираш, пренасяш инфекцията и от това умират хора. Това е недопустимо!“, заяви д-р Огнян Митев.

Related posts

БЧК започва раздаването на хранителни продукти в Благоевград

Дани Тренчева

МВР и НАП влязоха в АПИ

Дани Тренчева

Единадесетокласничката Ивана Димитрова от Симитли с бронзов медал в Национален конкурс с международно участие „България в картини и слово” 2023

admin

КП “Български възход” в помощ на пострадалите от наводненията в Карлово

admin

Арестуваха мъж, изпочупил 21 автомобила в Благоевград

Дани Тренчева

ЕС поръчва над 180 млн. дози ваксина, адаптирана за Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment