13.08.2022
Covid-19 Свят

Маските стават задължителни и на открито в Гърция за празниците

Гърция заяви, че маските за лице ще бъдат задължителни както на закрито, така и на открито, за да се ограничи разпространението на коронавируса по време на коледните и новогодишните събирания. Повече от 20 000 души са починали от вируса, а над 600 в момента са в интензивно отделение.

„По време на празничния сезон има голяма мобилност и големи тълпи се събират на открито. От петък маските ще бъдат задължителни на всички закрити и открити места“, заяви пред репортери министърът на здравеопазването Танос Плеврис и добави, че мярката ще остане в сила поне до 2 януари.

Всички обществени коледни и новогодишни празненства са отменени, а пристигащите пътници са призовани да се тестват на втория и четвъртия ден след пристигането си, добави министърът. През следващите дни ще бъдат обявени допълнителни ограничения за развлеченията, спорта и работата от разстояние за периода след 3 януари, каза Плеврис.

„Не само коронавирусът е опасен в живота. Фалитът също е опасен, както и безработицата“, заяви министърът на развитието Адонис Георгиадис пред Mega TV тази седмица. Въпреки че са извършени над 16,5 милиона ваксинации, включително почти 3,0 милиона подсилващи ваксини, властите срещат трудности с убеждаването на гърците над 60 години да си сложат инжекция. Наложена е месечна глоба от 100 евро, за да бъдат убедени възрастните хора да си поставят поне една ваксина до средата на януари.

Източник: NOVA

Related posts

Ще анулира ли Гърция българските зелени сертификати

Дани Тренчева

Moderna започна изпитвания на модифицирана ваксина срещу Омикрон

Дани Тренчева

МОН уточни кои деца няма да бъдат тествани за коронавирус

Дани Тренчева

3853 са новите случаи на COVID-19 у нас

Дани Тренчева

COVID-19: Турция започна поставянето на пета бустерна доза

Дани Тренчева

8 страни загубиха правото си на глас в Общото събрание на ООН заради неплатени вноски

Дани Тренчева

Leave a Comment