09.02.2023
България

Липсват повече от 300 хил. литра вина от данъчен склад

Липси на 319 241 литра бели и червени вина установиха митнически служители при проверка на данъчен склад в област Хасково, съобщиха от Агенция „Митници“. 

Проверката е била направена в края на януари. Митническа мобилна група извършила инвентаризация на наличностите в данъчен склад, в който според издадения лиценз се осъществява производство на тихи вина, както и ферментация, съхранение, купажиране, филтриране, отлежаване и стабилизиране на вина.  Установено е, че всички съдове за съхранение са празни, а средствата за измерване са демонтирани. Митническите служители откриват липси на над 90 000 литра червено вино и на над 228 000 литра бяло вино или общо в обекта не са намерени 319 241 литра вино, което фигурира в дневника за складовата наличност. 

Данъчнозадълженото лице твърди, че средствата за измерване, които съгласно нормативните изисквания нямат онлайн връзка с митници, са демонтирани поради проблем с електрозахранването и признава, че не е извършило задължителната по закон инвентаризация в края на 2021 г. На митническите служители не са били представени и документи за реализиране на акцизната стока. 

Във връзка с констатациите до момента, на лицето са съставени два акта за нарушение по ЗАДС. Продължават проверките, с които да се установят всички обстоятелства по реализацията на липсващата стока, която би могла да бъде използвана и като суровина за нелегално производство на дестилати и високоалкохолни напитки. Уведомена е и НАП за установяване начисляването на ДДС за липсващите стоки.

Related posts

Съветът по епидемиология към МЗ обсъжда още мерки срещу Covid-19

Дани Тренчева

Протестът срещу зеления сертификат предизвика парламентарни реакции

Дани Тренчева

Хлябът в България по-скъп с 30%

admin

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Дани Тренчева

Посолството на САЩ у нас: Загрижени сме от изказванията на Радев за Крим

Дани Тренчева

Румен Радев: Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да се нанасят военни удари по суверенна държава

Дани Тренчева

Leave a Comment