06.07.2022
Covid-19

Лекари: И Омикрон може да доведе до дълъг COVID

Твърде рано е да се отговори категорично на въпроса може ли човек да развие дълъг COVID след зараза с варианта Омикрон, но много лекари са убедени, че това е възможно, съобщи Асошиейтед прес.

Дългият COVID обикновено се диагностицира доста седмици след боледуване. Дълготрайните последици обикновено се проявяват около 90 дни, след като отзвучат симптомите на инфекцията, каза тази седмица Мария ван Керхов от Световната здравна организация.

Според някои оценки повече от една трета от прекаралите коронавирус ще развият симптоми на дълъг COVID-19. Те включват умора, замъгляване на съзнанието, задъхване, тревожност и други проблеми. По-вероятно е продължителното заболяване да се появи при хора, на които се е наложило да постъпят в болница заради инфекцията. Изследванията сочат, че това е възможно и след лека инфекция.

Омикрон започна да се разпространява по света в края на миналата година. Вариантът в повечето случаи причинява по-леко заболяване в сравнение с варианта Делта на коронавируса, но въпреки всичко претоварва болниците.

Д-р Линда Генг от Станфордския университет, която ръководи една от многото клиники, специализирали се в лечение на дълъг COVID, смята, че макар да не може да го каже със сигурност, е вероятно да има нова вълна пациенти. „Трябва да бъдем много предпазливи, много внимателни и подготвени”, каза тя.

Междувременно учените бързат да установят причините за мистериозното състояние. Има теории, че това е автоимунно заболяване, че микротромби предизвикват част от симптомите и дори, че латентни вируси в тялото се реактивират.

Учените също така изследват дали ваксините не биха могли да са част от отговора. Екип от Йейлския университет изследва вероятността ваксините да отслабват симптомите на дълъг COVID. Други две проучвания дават първи резултати, според които хората, които заболяват от коронавирус, след като са ваксинирани, са защитени от тежко протичане на инфекцията и от дълъг COVID.

Източник: БТА

Related posts

Мутафчийски: Все повече пациенти признават,че са с фалшив сертификат, когато се влошат

Дани Тренчева

Липса на тестове за COVID-19 в Дупница

Дани Тренчева

България е в тъмночервената зона по заболеваемост, само 3 области не са

Дани Тренчева

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

Дани Тренчева

Учениците в община Петрич преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда

Дани Тренчева

Албания разреши бустерни дози за пълнолетните

Дани Тренчева

Leave a Comment