29.03.2024
Свят

Лавров: Русия слага край на илюзиите за Запада, вече ще гледа на Изток

„Русия изгуби илюзиите си, че някога ще разчита на Запада, и никога няма да приеме световен ред, доминиран от САЩ“, това заяви руският външен министър Сергей Лавров в ефира на РТ, цитиран от Ройтерс.

Според него САЩ се държат като световен шериф.

Западните държави наложиха мащабни санкции на финансовия и корпоративния сектор на Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, което потопи руската икономика в най-тежката криза след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., коментира Ройтерс.

Лавров, външен министър на президента Владимир Путин от 2004 г. насам, заяви, че реакцията на Запада на това, което Москва нарича „специална военна операция“, е показала, че Западът е изцяло доминиран от Съединените щати и че Европейският съюз е до голяма степен безсилен.

„Ако е имало някаква илюзия, че един ден ще можем да разчитаме на нашите западни партньори, тази илюзия вече не съществува“, заяви Лавров пред руската държавна телевизия на английски език.

Той допълни, че Руската федерация вече гледа на Изток.

„Това, което американците искат, е еднополюсен свят, който няма да бъде като глобално село, а като американско село, или може би като салон, в който знаете, че най-силният командва“, каза Лавров.

Той добави, че много страни като Китай, Индия и Бразилия не искат да бъдат командвани от „чичо Сам“, който действа като шериф.

Руската инвазия доведе до смъртта на хиляди хора, до разселването на повече от 3 млн. души и породи опасения за по-широка конфронтация между Русия и Съединените щати, двете най-големи ядрени сили в света.

Предизвикателният отговор на Лавров на усилията на Запада да изолира страната му е повторение на този на Путин, който преди дни каза, че ерата на руската история след 1991 г. е към своя край и че оттук нататък Москва ще гледа към Китай, Индия и все повече навътре.

„Сега ще трябва да разчитаме само на себе си и на нашите съюзници, които остават с нас. Ние не затваряме вратата за Запада, те я затварят за нас“, каза още Лавров.

С разпадането на Съветския съюз и края на Студената война мнозина, както в Русия, така и на Запад, се надяваха, че конфронтациите, които разделяха света след Втората световна война, ще бъдат преодолени.

Путин твърди, че действията на Москва в Украйна са били необходими, защото разширяването на НАТО заплашва Русия и че Москва е трябвало да спаси рускоезичното население в Украйна от потисничество. Украйна определя инвазията като руско заграбване на земя в имперски стил.

 

 

 

Източник: БГНЕС

Related posts

Пенсионерка в Румъния се обади 11 000 пъти за една година на телефон 112

admin

Първи случаи на Омикрон в Сърбия и Албания

Дани Тренчева

Световните медии описват Радев като победилия „борец срещу корупцията“

Дани Тренчева

Германия налага ограничения за неваксинираните си граждани

Дани Тренчева

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Дани Тренчева

19 държави предоставиха оръжие на Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment