29.06.2022
112 Пулсът на Югозапада

Лавина затрупа частично скиор в Кюстендилско

За повишена лавинна опасност сигнализират планинските спасители от Дупнишкия спасителен отряд.

Лавина, предизвикана от скиор, го е повлякла и той е бил частично затрупан от нея. „Инцидентът е от обяд, колегите са били на място и са реагирали бързо. Момчето е добре, с частично разтежение“, каза Кирил Чолаков от спасителния отряд в Дупница.

С повишаването на температурите и вследствие на преноса на сняг от вятъра, североизточните склонове в района на Седемте рилски езера са с повишена лавинна опасност, отбелязват от отряда.

При днешния случай скиорът е излязъл извън обозначения район и не е разполагал с лавинна екипировка. „По време на пътя надолу се забелязваше само главата на скиора и за щастие не изчезна напълно“, споделят планинските спасители.

От планинската спасителна служба в Дупница отбелязват, че в делничните дни няма много туристи в района на Езерата, но очакват броят им да се увеличи в събота и неделя. Затова алармират за повишено внимание.

От планинската спасителна служба в Дупница отбелязаха още, че вече има тенденция хората, които се качват в планината, да бъдат осигурени със застраховка, но тези, които идват в планината инцидентно, все още нямат тази култура.

До няколко месеца се очаква да заработи новата база на планинските спасители в района на Седемте рилски езера, чието строителство започна през август 2020 година. Целта на контролно-информационния пункт „Седемте рилски езера“ ще улесни много работата на планинските спасители и ще скъси времето за действие при спасителните операции.

„Предстои обзавеждане и оборудване, както и подписване на договор между БЧК и ръководството на Национален парк „Рила“, но се надяваме до няколко месеца базата да заработи“, каза Чолаков.

Източник: БТА

Related posts

Председателският съвет към Общински съвет Благоевград взе единодушно решение да подкрепи финансово Красимир Божурски

Дани Тренчева

Старшата на „Септември“ със загуба срещу „Пирин“

admin

Задържаха жена, заподозряна в търговия с вот

Дани Тренчева

Акция на три държавни институции по пътищата в страната

admin

Община Банско организира кампания за събиране на опасни отпадъци

Дани Тренчева

Ученици анализираха горския масив край село Долно Осеново

Leave a Comment