29.05.2024
112 Пулсът на Югозапада

Лавина затрупа частично скиор в Кюстендилско

За повишена лавинна опасност сигнализират планинските спасители от Дупнишкия спасителен отряд.

Лавина, предизвикана от скиор, го е повлякла и той е бил частично затрупан от нея. „Инцидентът е от обяд, колегите са били на място и са реагирали бързо. Момчето е добре, с частично разтежение“, каза Кирил Чолаков от спасителния отряд в Дупница.

С повишаването на температурите и вследствие на преноса на сняг от вятъра, североизточните склонове в района на Седемте рилски езера са с повишена лавинна опасност, отбелязват от отряда.

При днешния случай скиорът е излязъл извън обозначения район и не е разполагал с лавинна екипировка. „По време на пътя надолу се забелязваше само главата на скиора и за щастие не изчезна напълно“, споделят планинските спасители.

От планинската спасителна служба в Дупница отбелязват, че в делничните дни няма много туристи в района на Езерата, но очакват броят им да се увеличи в събота и неделя. Затова алармират за повишено внимание.

От планинската спасителна служба в Дупница отбелязаха още, че вече има тенденция хората, които се качват в планината, да бъдат осигурени със застраховка, но тези, които идват в планината инцидентно, все още нямат тази култура.

До няколко месеца се очаква да заработи новата база на планинските спасители в района на Седемте рилски езера, чието строителство започна през август 2020 година. Целта на контролно-информационния пункт „Седемте рилски езера“ ще улесни много работата на планинските спасители и ще скъси времето за действие при спасителните операции.

„Предстои обзавеждане и оборудване, както и подписване на договор между БЧК и ръководството на Национален парк „Рила“, но се надяваме до няколко месеца базата да заработи“, каза Чолаков.

Източник: БТА

Related posts

Dell’s Return To Stock Market Leaves A Bitter Taste In Company Finance Future

admin

Митрополит Серафим откри традиционен коледен базар в Благоевград

admin

Рухна бетонна ограда на детска градина в Благоевград

Дани Тренчева

Домашен арест за ученик от Дупница за държане и разпространение на наркотици

Дани Тренчева

Отварят за посетители парка за танцуващи мечки край Белица

admin

Започна подготовката за традиционния коледен футболен турнир в Симитли в памет на Иван Янчев

Дани Тренчева

Leave a Comment