19.03.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Студентки от Симитли с отборен сребърен медал от световна надпревара в научната област

Радостна новина за Община Симитли. Студентките Маргарита Попова, която е родена и израснала в град Симитли и Пасхалина Карадакова, чийто баща е от град Симитли, са част от Българския студентски отбор по синтетична биология, който завоюва сребърен медал на финалите на световното състезание iGEM – най-голямата и дългогодишна международна надпревара в научната област.

Финалите на състезанието се провели в Париж през октомври, а участие са взели 356 отбора от цял свят. Интересна новина е също, че българският отбор е пред университет като Харвард, който е завоювал бронз.

Проектът на българския отбор е от изключителна важност за здравето и живота на хората. По данни от СЗО до 2050 година на всеки 3 секунди ще умира по един човек поради антибиотичната резистентност, а други данни показват високо замърсяване на околната среда с антибиотици. Кодовото име на проекта е CADABRA – Cleaning Agent Developed For Antibiotic Resistance Annihilation. Той е свързан с разработката на ензимен продукт на базата на метало-бета-лактамаза, който да разгражда бета-лактамни антибиотици (60% модерните антибиотици) и по-конкретно антибиотика “Меропенем”, като тази антибиотик е с голямо клинично значение. 70% от приетия Меропенем се екстратира в урината и затова приложението на CADABRA би било в събирателните торбички на хора с поставен катетър. Отборът е извършил опити със замърсена вода, като там ефективността също е изключително висока.

Младите учени извършили множество експерименти, с които установяват висока ефективност и безопасност на своя продукт. Екипът разработва и обучителна настолна игра, с цел запознаване на обществото с антибиотичната резистентност.

Работата на екипа е подкрепена от София Тех Парк, където в лаборатория “Биоинфотех” се подготвя отборът, Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Студентския съвет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Техническия университет – София, Студентския съвет при Техническия университет – София, Ridacom, CibaLab, Seeburger, Agro Mel и други.

Отборът е основан през 2016 година, като до момента е донесъл на България три сребърни и два бронзови медала.

Българският отбор по синтетична биология е съставен от студенти на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”и Техническия университет – София.

Поздравления за успеха на:

Теодора Гамизова – магистър “Генно и клетъчно инженерство” – капитан на отбора
Борислав Илиев – бакалавър “Мехатроника”
Пасхалина Карадакова – магистър “Генно и клетъчно инженерство”
Паула Николова – бакалавър “Молекулярна биология”
Николай Димитров – бакалавър “Молекулярна биология”
Радина Андонова – бакалавър “Молекулярна биология”
Габриела Калафирова – бакалавър “Молекулярна биология”
Мина Иванчева – бакалавър “Молекулярна биология”
Маргарита Попова – бакалавър “Молекулярна биология”
Биляна Петрова – бакалавър “Молекулярна биология”
Александра Калъчева – магистър “Медицина”
Филип Калчев – бакалавър “Молекулярна биология”
Биляна Гачева – бакалавър “Молекулярна биология”
София Користашевская – бакалавър “Молекулярна биология”
Вяра Иванова – бакалавър “Молекулярна биология”
Велико Костадинов – бакалавър “Молекулярна биология”

Научни ръководители на екипа са гл. ас. д-р инж. Борис Киров и гл. ас. д-р Славил Пейков от лаборатория „Биоинфотех“ на София Тех Парк.

Подготовката на отбора е подпомагана от съветниците – Таня Ангелова – магистър “Генетика и Геномика”, Яна Ризова – магистър “Органични агрокултури и биоконтрол”, Емил Григоров – докторант “Биоинформатика”, инструкторите Микаела Станчева – докторант в направление “Генетика на човека“ и Антонио Стоичков – бакалавър “Философия”.

Related posts

Операция „Антидрога“ в Петрич и Сандански, има задържани

admin

Грабежът АМ „Струма“: 300 м свлачища гълтат 91 милиона – по 330 бона на всеки метър

admin

Горският пожар край Банско е потушен

Дани Тренчева

Без новогодишна заря, но с празничен концерт с гости Десита и Иван Дяков, в Симитли посрещаме 2022 година

Дани Тренчева

В Банско вече ухае на вкусни гозби, 3 дни кулинарни изкушения, концерти и стари занаяти

admin

Най – малките звезди на „Септември“ (Симитли) вдигнаха купата в турнира „Вихрен Къп“ 2022 г., провел се в Сандански

Дани Тренчева

Leave a Comment