29.06.2022
България

Кристалина Георгиева се изправя на разпит пред МВФ

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще отговаря на въпроси на борда на МВФ във връзка с твърденията, че докато е била изпълнителен директор на Световната бланка е притискала служители да променят данни в полза на Китай, съобщи агенция Ройтерс като се позовава на свои източници.

Говорител на МВФ отказа да коментира графика за работа на борда. Първоначално се очакваше членовете на борда да се срещнат с Георгиева още във вторник, но вместо това те са заседавали по други текущи въпроси, казват източниците на Ройтерс.

В понеделник членовете на борда прекарваха часове, разпитвайки адвокати от фирмата “Уилмър Хейл“ относно доклада им за Световната банка, в който се твърди, че Кристалина Георгиева, като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., е оказвала неоправдан натиск върху персонала да промени данни в класацията „Да правиш бизнес“, така че Китай да отиде с няколко позиции по-нагоре. След това говорител на МВФ заяви, че бордът на МВФ „остава ангажиран с задълбочен, обективен и навременен преглед“ на въпроса.

Разговорите на борда на МВФ с авторите на доклада за манипулиране на данните и с Георгиева биха могли да се окажат ключови за увеличаването или подкопаването на подкрепата към нея. Много акционери от МВФ искат да приключат разискванията на борда по този въпрос преди високопоставените заседания през следващата седмица, пише Ройтерс. В периода 11-17 октомври предстои да се проведат годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Досега най-влиятелните правителства-членове на МВФ, включително най-големият акционер във фонда – САЩ, се въздържаха от публична оценка на ситуацията. Но високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около скандала. Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха писмо до президента Джо Байдън. Те призовават Байдън да нареди на американското министерство на финансите „да осигури пълна отчетност“ с необходимото усърдие и бързина, предаде eurocom.bg.

Related posts

По-висок таван на помощите за бизнеса заради високите цени на електроенергията

Дани Тренчева

Слави Трифонов: Да, никой не е над закона

admin

Дневен хороскоп за 21 март

admin

Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература

Дани Тренчева

Витанов: Проблеми с Омикрон у нас очаквам евентуално догодина

Дани Тренчева

Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за COVID пациенти

Дани Тренчева

Leave a Comment