28.03.2024
България

Прогноза от КЕВР: 20-30% поскъпване на тока и парното от януари

Към днешна дата по груби първоначални изчисления прогнозите са за 20-30% повишение на парното и тока за бита от 1 януари. Те следват динамиката на европейските пазари и цената на природния газ основно. Това заяви в интервю за БНР шефът на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски. По думите му обаче има различни регулаторни инструменти, така че увеличението да не е в тези граници. Освен това пазарите са изключително динамични и е трудно да прогнозира какво ще се случи след три месеца.

Цените на енергията за битовите потребители до края на годината остават такива, каквито са определени от 1 юли, подчерта Младеновски. По думите му битовите потребители в момента дори са подпомогнати, тъй като цената на тока остава без промяна за тях. „Цената, на която НЕК подава тока за бита е 108 лв. на мегаватчас, докато предприятията в момента плащат на свободния пазар 300 лв. на мегават час. Такава диспропорция никога не е имало досега, няма и никъде в Европа“, посочи Младеновски.

Според него е характерно за този период от годината на цените на енергията да расте на международните пазари. „Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме ясна тенденция, едно успокояване на пазарите и една по-прогнозируема цена. Тогава вече може да се каже по-точен процент на нарастване на цените на тока и парното за бита“, обясни експертът.

По думите му тази година е много трудно да се правят дългосрочни прогнози. „Към юни месец фючърсите за електроенергия за четвърто тримесечие за тази година се търгуваха на около 65 евро, в момента се търгуват на над 200 евро“, даде пример той.

На газовия пазар е имало очаквания за увеличаване на доставките, което да укроти цените, но тези надежди засега не се оправдават. „Освен Норвегия, останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не стигат да покрият увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика“, поясни Пламен Младеновски.

Въпреки по-високата цена на газа, финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа електроенергия на борсата, уточни той.

„Увеличението на електрическата енергия до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон сега ще започнат проблемите на топлофикациите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят“, обясни той.

Related posts

Възрастен мъж бе спасен след падане в шестметров кладенец

admin

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление

admin

Църквата почита днес преп. Исидор Пелусиотски

Дани Тренчева

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

admin

Христо Иванов: Да защитим националния интерес

admin

Експерт: Режимът на тока увеличава риска от катастрофи

Дани Тренчева

Leave a Comment