22.10.2024
България

КПКОНПИ: Шефът на МБАЛ „Лозенец” сключил договор сам със себе си

Изпълнителният директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев е сключил договор сам със себе си. Това е установила проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси, съобщават от Комисията.

Производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и на 9 юли е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“ – т.е. сам със себе си. В хода на проверката на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Установено е, че в качеството си на заемащ висша публична длъжност доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли, на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиниката по хирургия и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ. Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение сам със себе си, по което получавал възнаграждение.

И при двете му действия медикът е трябвало да си направи самоотвод, отбелязват от КПКОНПИ. Вместо това, той е действал в свой интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси. С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба от 10 000 лв.

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За доц. Радосвет Горнев, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила, подчертават от Комисията.

Related posts

Ковид-19 за последното денонощие

admin

В Пампорово арестуваха търговец на „зелени“ сертификати

Дани Тренчева

Антикорупционната комисия проверява информация за „Досиетата Пандора“ за Пеевски

Дани Тренчева

Предимно слънчево време, следобед започва застудяване

admin

Мъж без книжка си спретна гонка с полицията, заби се в дърво

Дани Тренчева

„Тренд“: 34,3% избирателна активност към 18 ч.

Дани Тренчева

Leave a Comment