28.03.2024
България

Костадин Ангелов платил 323 000 лв. за падащ покрив на „Александровска“

МВР даде бивш министър от ГЕРБ за втори път на прокуратурата

Националната полиция предава на прокуратурата материали за ремонт за стотици хиляди на покрива на клиника от „Александровска болница“. Той щял да падне веднага, клиниката по алергология била затворна и ремонтът бил повторен.

Според Икономическа полиция ремонтът е извършен през 2018 г. и „поради некачественото изпълнение – компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, седем месеца по-късно – на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката“.

Обществената поръка е от 2017 г., когато директор е бъдещият министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов.

„Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м. Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687, 32 лв. – наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това“, пишат днес от полицията.

Те са на мнение, че има данни по два члена от НК – за престъпление по служба и безстопанстеност.

Неотдавна МВР в друа своя разработка уличи двама министри на ГЕРБ – също Ангелов и предшественика му Кирил Ананиев, че са изсипали милиони в дружество, което е щяло да изгражда Национална детска болница (въпреки че дори ПУП на района не е променен към момента на платените аванси, б.р.).

Както е известно, тя е доникъде.

През 2021 г. бе оповестен одит на „Александровска“.

А именно – че когато през 2013 г. я поема Костадин Ангелов, за предишната финансова година тя е била с положителен финансов рзеултат и без просрочени задъжения. Натрупанта загуба само в последната година и половина от управлението му – до юни 2020 г. е била 10,6 млн., а до юни 2021 г. загубата на затъналата УМБАЛ е в общ размер на 69,8 млн. лв.

Ангелов след това стана министър, а в момента е депутат от ГЕРБ.

Ето и пъния текст на съобщението от днес:

ГДНП изпраща в прокуратурата материалите от проверка, свързана с ремонт на клиника в УМБАЛ „Александровска“

Проверката на служители от отдел „Икономическа полиция“ в ГД „Национална полиция“ е започнала след сигнал за нередности, свързани с ремонт на покрива на клиниката по алергология на болница “Александровска“. След като е изискана документация от лечебното заведение било установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 г. Поради некачественото изпълнение – компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, 7 месеца по-късно – на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката.

В хода на проверката било констатирано, че обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г. от тогавашното ръководство на болницата, като контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение. Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м.  Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687, 32 лв. – наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това.

Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.

Related posts

Откриха кокаин в заведение близо до училище във Варна

admin

25% от децата са в интернет пет и повече часа на ден

admin

България е внесла в ЕК Плана за възстановяване и устойчивост

Дани Тренчева

Радев: Правителството управлява успешно COVID кризата

Дани Тренчева

1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

Комисията по корупция в НС вика на изслушване Сотир Цацаров

Дани Тренчева

Leave a Comment