29.03.2024
Covid-19 Свят

Коронавирусът по света: Италия обмисля задължителна ваксинация

Белгийското кралско семейство се самоизолира заради COVID-19

Белгийският крал Филип и кралица Матилда отмениха присъствието си на всички обществени събития заради член на семейството, дал положителен тест за COVID-19, съобщи Ройтерс.

Дворецът заяви в изявление, че кралят и кралицата са решили да ограничат контактите си през следващите дни, но отказа да съобщи кой член на семейството е инфектиран.

Общественият тв оператор VRT заяви, че това е едно от двете по-малки деца на монарсите, 15-годишният Емануил и 13-годишната Елеонора, и че кралят и кралицата са с отрицателни тестове.

09:14

Гърция дава втори шанс на неваксинираните медици

Гърция предложи втори шанс на неваксинираните здравни работници да се имунизират, за да се върнат на работа.

Около 6000 души бяха отстранени от работа, след като на 1 септември изтече срока те да се ваксинират срещу COVID-19.

Представител на профсъюза за болнични работници POEDIN заяви, че общо 10 хил. неваксинирани служители могат да бъдат отстранени, което ще наруши работата на гръцките болници заради недостиг на персонал. .

Опитвайки се да облекчи последиците, правителството съобщи, че законодателството ще бъде променено, за да позволи на медиците да се връщат на работа, ако получат първата доза ваксина през следващите дни, съобщи Ройтерс.

„Задължителната ваксинация за работниците от NHS (Националната здравна система) беше законодателно уредена, за да помогне за опазването на общественото здраве“, каза здравният министър Танос Плеврис.

Коронавирусът по света: Италия обмисля задължителна ваксинация

08:49

60% от румънските учители са вече ваксинирани

Около 60% от румънските учители и персонал в учебните заведения са напълно ваксинирани, съобщи румънският министър на образованието Сорин Къмпяну, цитиран от „Аджерпрес“ и БТА.

При учениците между 16 и19 г. покритието е над 20%,а между 12 и 15 г. – близо 5%.

Румъния е предпоследна по ваксинации в ЕС с 32% напълно ваксинирани граждани, следвана от България – с 20%.

Учебната година в Румъния започва присъствено на 13 септември, като обучението ще преминава в дистанционно след прехвърляне на заболеваемостта от COVID-19 над 6 на 1000 души в съответното населено място.

През последното денонощие в страната бяха потвърдени 1470 нови случая на коронавирусна инфекция и 26 починали. Заболеваемостта за послените 14 дни във всички окръзи остава под 150 на 100 хил. жители.

08:23

Екипажите на Cathay Pacific ще са само от ваксинирани

Неваксинираните служители от екипажите на хонконгската авиокомпания „Катай пасифик“ (Cathay Pacific) ще загубят работата си след изтичането на крайния срок за поставяне на ваксина срещу COVID-19, съобщиха ДПА и БТА.

Започнати са дисциплинарни процедури срещу десетки стюарди, стюардеси и пилоти, които са отказали да се имунизират и те са изпратени в дългосрочен отпуск, съобщи в. „Саут Чайна морнинг пост“.

Авиокомпанията, която има 13 500 души местен персонал и 4300 служители от други части на света, предупреди по-рано, че ще освобождава членове на екипажи, които не бъдат ваксинирани до 31 август. Това вече са направили 99% от пилотите и 93% от стюардите и стюардесите.

Границите и обикновените международни пътувания остават почти изцяло блокирани. Хонконг следва политика на „нулеви случаи“, която парализира туризма с изискването пристигащите жители да останат 21 дни под карантина в хотел на свои разноски. 51% от населението е напълно ваксинирано.

08:02

Италия може да въведе задължителна ваксинация

Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички на подходяща възраст, заяви италианският премиер Марио Драги, предаде Ройтерс.

Италианското правителство вече въведе задължителна ваксинация за здравните работници, но Драги смята, че всички трябва да бъдат задължени да се ваксинират, след като европейските здравни власти дадат пълно одобрение на ваксините.

До момента само ваксината на „Бионтех“/“Пфайзер“ е напълно одобрена в САЩ, като останалите се прилагат със спешни разрешителни до представяне на по-обширни данни от изпитвания.

През септември Италия планира да започне да поставя допълнителна доза срещу COVID-19 на уязвими хора, каза още премиерът, след като в четвъртък европейските здравни агенции я препоръчаха за възрастни и пациенти с отслабен имунитет.

Евентуално въвеждане на задължителна ваксинация вероятно ще се натъкне на сериозна съпротива в Италия, където през последното десетилетие назрява скептицизъм към всякакви видове ваксини и в която здравните експерти, насърчаващи ваксинацията, са обект на вербални обиди и заплахи от антиваксъри, отбелязва Ройтерс. /БТА

Related posts

Страните от Г-7 са готови да наложат санкции на Русия, ако нахлуе в Украйна

Дани Тренчева

Нови противоепидемични мерки в Благоевградска област

Дани Тренчева

Неваксинираните в Италия ще бъдат лишени от ресторанти, спорт и култура

Дани Тренчева

Ще се върнат ли обратно в клас учениците в село Дамяница?

Дани Тренчева

2299 са новозаразените за денонощие у нас

Дани Тренчева

Над 2,5 милиона души са избягали от войната в Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment