07.06.2023
Covid-19 България

Колко антитела са нужни, за да си извадим зелен сертификат?

От четвъртък и тестовете за антитела ще се ползват като зелен сертификат.

Сертификатът ще удостоверява, че човек е не просто преболедувал, а и че има защита. Въвеждането му ще даде яснота и за това колко хора действително са се срещнали с вируса.

Няма фиксирани конкретни тестове, изискването е да имат висока чувствителност и специфичност над 90%, да бъдат сертифицирани. Готовият сертификат ще бъде издаван, както от лабораториите, където е направено изследването, така и от здравната информационна система, от където се получават и документите за ваксинация и тестване.

Сертификатът ще е валиден 90 дни и само в България.

Сертификатът ще е за хората, прекарали COVID-19 безсимптомно, или за тези, които сами са установили заболяването с тест от аптеката и не са част от статистиката. Няма да има конкретни тестове, изискването е само да са с висока чувствителност и специфичност над 90%, както и да бъдат сертифицирани.

Документът ще се издава само при наличие на показател от поне 150 BAU на милилитър за антитела. С тази стойност, приета от СЗО, се изравняват стойностите на всички лаборатории.

„ПРИЕМАЙКИ ЧИСЛОТО 150 ТОВА Е 10 ПЪТИ НАД МИНИМАЛНОТО КОЛИЧЕСТВО НАЛИ ВСЯКО ЕДНО ИЗСЛЕДВАНЕ ИМА РЕФЕРЕНТНА ГРАНИЦА“, КАЗА КАЦАРОВ.

Така хората с антитела ще бъдат също толкова защитени, колкото ваксинираните и преболедувалите, увериха здравните власти.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести каза: Когато спаднат антителата по-ниско, пак имаме антитела, но тези антитела не са ефикасни, ние пак можем да се разболеем.

„ЦЕЛТА МУ ЩЕ БЪДЕ ДА БЪДЕ ПРИТЕЖАВАН ОТ ХОРА, КОИТО ДА БЪДАТ СРАВНИТЕЛНО ДОБРЕ ПРЕДПАЗЕНИ, ПРОТЕКТИРАНИ ОТ СЛЕДВАЩА ЗАРАЗА С ВИРУСА“, КАЗА ВИРУСОЛОГЪТ РАДКА АРГИРОВА.

Благовеста Пенчева, която е медицински директор на една от лабораториите за тестове у нас, намира като основен недостатък на тестовете за антитела факта, че може да има фалшиво положителни. Според нея в този случай човек няма да бъде защитен, въпреки че ще има сертификат.

„ИМА ХОРА, КОИТО БОЛЕДУВАТ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН ТЕЖКО ИЛИ ЛЕКО, ЗА МЕН ЛИЧНО НЯМА ЗАВИСИМОСТ И 2-3 МЕСЕЦА СЛЕД ТОВА ПОЧТИ НЯМАТ АНТИТЕЛА, А ИМАМ ПОЗНАТИ, КОИТО СА ЗАДЪРЖАЛИ АНТИТЕЛАТА СИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА ВЪВ ВИСОКИ НИВА“, КАЗВА ПЕНЧЕВА.

Въвеждането на сертификата ще даде яснота и за това колко хора действително са се срещнали с вируса. Издаването му ще става както в лабораторията, където е направен теста, така и с въвеждане на референтен номер в здравната информационна система.

Източник:БНТ

Related posts

Честита Баба Марта!

admin

ЮЗДП набира дарения за залесяване на 15 дка гори в Пирин, Рила и Родопите

Дани Тренчева

Да не се гласува за ДПС призовават турски активисти в Кърджалийско

admin

Дневен хороскоп за 17 декември 2021

Дани Тренчева

Вижте шокиращите случаи на заловени пияни и дрогирани шофьори

admin

Двама от нападателите на полицейски служители в Самоков остават в ареста

Leave a Comment