29.11.2022
Свят

Китай отказа да доставя части за самолети на Русия

Китай е отказал да снабдява руските авиолинии с части за самолетите, заяви днес високопоставен представител на руския авиационен орган „Росавиация“, цитиран от Ройтерс. Това се случва, след като Boeing и Airbus спряха доставките на компоненти.

Руският авиационен сектор е притиснат от западните санкции заради инвазията в Украйна, а външно министерство предупреди тази седмица, че сигурността на руските пътнически полети е под заплаха. 

Руските медии, включително „Интерфакс“, цитираха думите на Валери Кудинов от „Росавиация“, който отговаря за поддръжката на летателната годност на самолетите.  Той отбеляза, че Русия ще търси възможности да си осигури части от страни като Турция и Индия след неуспешния опит да си ги набави от Китай.

Руските компании вече са регистрирали самолетите си, много от които бяха регистрани в чужбина, в Русия, след наложените от САЩ и ЕС санкции върху руската авиация, заяви той. Кудинов очаква други самолети да бъдат върнати на лизинговите компании, предава БТА.

От отделен законопроект, публикуван днес, става ясно, че руското правителство планира да нареди на местните авиокомпании да плащат за самолетите под наем в рубли и може да им попречи да ги върнат на чуждестранните фирми, ако лизинговите договори бъдат анулирани. 

Related posts

ЕК удължи с 6 месеца рамката за подпомагане на бизнеса заради COVID-19

Дани Тренчева

„Газпром“ е доставил рекорден обем газ за Турция по „Син поток“ през 2021 г.

Дани Тренчева

МВнР с позиция относно злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония

admin

Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer

Дани Тренчева

Природният газ в Европа надхвърли 1300 долара за 1000 куб. метра

Дани Тренчева

Земетресение в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment