08.06.2023
Свят

Китай отказа да доставя части за самолети на Русия

Китай е отказал да снабдява руските авиолинии с части за самолетите, заяви днес високопоставен представител на руския авиационен орган „Росавиация“, цитиран от Ройтерс. Това се случва, след като Boeing и Airbus спряха доставките на компоненти.

Руският авиационен сектор е притиснат от западните санкции заради инвазията в Украйна, а външно министерство предупреди тази седмица, че сигурността на руските пътнически полети е под заплаха. 

Руските медии, включително „Интерфакс“, цитираха думите на Валери Кудинов от „Росавиация“, който отговаря за поддръжката на летателната годност на самолетите.  Той отбеляза, че Русия ще търси възможности да си осигури части от страни като Турция и Индия след неуспешния опит да си ги набави от Китай.

Руските компании вече са регистрирали самолетите си, много от които бяха регистрани в чужбина, в Русия, след наложените от САЩ и ЕС санкции върху руската авиация, заяви той. Кудинов очаква други самолети да бъдат върнати на лизинговите компании, предава БТА.

От отделен законопроект, публикуван днес, става ясно, че руското правителство планира да нареди на местните авиокомпании да плащат за самолетите под наем в рубли и може да им попречи да ги върнат на чуждестранните фирми, ако лизинговите договори бъдат анулирани. 

Related posts

ЕС настоява за незабавно и безусловно прекратяване на войната в Украйна

Отлив на българските туристи в Одрин заради изискването за PCR тест

Дани Тренчева

САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

Москва се сбогува с убитата при бомбен атентат националистка Даря Дугина

admin

COVID-19: Турция започна масово производство на своята ваксина

Дани Тренчева

Затягат контрола по пътищата в Гърция

admin

Leave a Comment