15.06.2024
България Политика

Кирил Петков: Ще вземем всички мерки да се справим с инфлацията

Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим с инфлацията. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното редовно правителствено заседание. Петков подчерта, че високите цени на някои стоки в момента се дължат на високите цени на газа и другите горива на световните пазари, заради което европейските държави, включително България, са набелязали конкретни мерки за справяне със ситуацията.

„Европейската комисия прие за дискусия българското предложение, което ще бъде дискутирано от всички страни членки. То предвижда съвместно да закупуваме газа, 27 страни заедно, през един преговорен екип, така че да използваме пазарната сила на ЕС, за да стигнем до едни по-добри нива. Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, заедно да направим солидарен механизъм и заедно да намалим тези нива до 50 евро на мегаватчас, за да постигнем по-добри цени за цялата европейска общност, което ще се отрази и на цените на тока“, коментира министър-председателят.

Той подчерта, че се обсъжда и координирано намаляване на акциза за горива. „Ако това се случи, ще можем заедно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика“, смята Петков. Премиерът допълни, че страните водят и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да имат алтернативен вариант, независимо от развоя на военни конфликт в Украйна. Като мярка премиерът отбеляза и необходимостта от запълване на газохранилищата у нас до 90% преди следващата зима.

Преди началото на заседание Кирил Петков припомни още, че в него се очаква правителството да одобри удължаването на четирите програми за помощта за бизнеса и потребителите, както и повишаване на тавана за компенсациите за бизнеса от 250 на 300 лв. заради скъпия ток. За тази мярка правителството е предвидило 738 млн. лв., отбеляза още той.

Related posts

Проф. Витанов прогнозира как и кога ще излезем от пика на COVID вълната

Дани Тренчева

Софиянци с най-висока средна заплата

admin

Управляващите се разбраха за дълговете към пътните фирми

Каква е разликата между първия и втория в битката за „Дондуков” 2

Дани Тренчева

Нинова: БСП напуска коалицията, ако МС реши да се изнасят оръжия за Украйна

Емоционален ден за две зодии, други две изправени пред важни решения

admin

Leave a Comment