19.04.2024
България Политика

Кирил Петков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски

Започна срещата между премиера Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Разговорите са част от визитата на министър-председателя и ръководената от него делегация в Украйна. В Киев делегацията ще проведе среща и с представители на българската общност в Украйна.

По-рано през деня българските представители посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпин, където се запознаха с пораженията от водените там военни действия.

Заедно с премиера Кирил Петков до Украйна пътуват министърът на отбраната Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков.

Държавни и правителствени ръководители посещават  Украйна след инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г.

На 15 март 2022 г. министър-председателите на Полша, Чехия и Словения Матеуш Моравецки, Петър Фиала и Янез Янша пристигнаха на посещение в Киев, което е първото посещение на чуждестранни високопоставени представители от началото на войната. Тримата имаха среща с президента на страната Володимир Зеленски, на която отправиха послание за солидарност с Украйна и изразиха подкрепата си на стремежа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз.

На 9 април 2022 г. министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън пристигна на изненадваща визита в Украйна. Двамата с президента на Украйна Володимир Зеленски излязоха заедно по улиците на Киев, а след това отидоха на Майдана – Площада на независимостта, където от края на 2013 г. се провеждат големи проевропейски демонстрации. Необявената предварително визита на Борис Джонсън е първото посещение на лидер от Г-7 (Групата на седемте най-развити индустриални държави – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) от началото на руската инвазия.

На 9 април 2022 г. след Борис Джонсън в Киев пристигна федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер, за да изрази подкрепата си за украинското правителство. Той се срещна с президента Володимир Зеленски и кмета на столицата Виталий Кличко. По време на визитата посети град Буча до Киев.

На 13 април 2022 г. президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и и Алар Карис пристигнаха на посещение в разположения северозападно от Киев град Бородянка, на 60 км от столицата, за среща с президента Володимир Зеленски и в знак на подкрепа за страната. В Бородянка според украинските власти са били убити стотици цивилни граждани от въздушни удари на Русия.

На 21 април 2022 г.  на посещение в Украйна пристигна министър-председателят на Испания Педро Санчес и министър-председателката на Дания Мете Фредериксен. Двамата посетиха град Бородянка и се срещнаха с президента Володимир Зеленски в Киев.

На 24 април 2022 г. в Киев се проведе среща между президента на Украйна Володимир Зеленски с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Това е първата среща между Володимир Зеленски и представители на американското правителство от началото на руската инвазия в Украйна. След срещата бе обявено, че САЩ ще предоставят над 700 млн. долара допълнителна пряка и непряка военна помощ за Украйна. Половината от парите ще отидат директно за страната, а другата половина ще бъде разпределена между държави от НАТО и партньори от региона.

На 27 април 2022 г. министър-председателят на Румъния Николае Чука, заедно с председателя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку и министъра на външните работи Богдан Ауреску, пристигнаха на посещение в Киев. Румънската делегация имаше среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, министър-председателя на Украйна Денис Шмигал и председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук, на която бяха обсъдени мерки за намаляването на негативните последици от войната върху украинската икономика. Румънската делегация посещава и селищата Бородянка и Ирпин, в близост до Киев.

Посещения на ръководители от Европейския съюз и ООН в Украйна след инвазията

На 1 април 2022 г. в Киев пристигна делегация на Европейския парламент, начело с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя е първият ръководител на институция на Европейския съюз, посетил украинската столица от началото на войната. Роберта Мецола има срещи с президента Володимир Зеленски, с председателя на парламента на Украйна Руслан Стефанчук и присъства на пленарно заседание на парламента на Украйна – Върховната рада. Тя изрази подкрепата на Европейския парламент за Украйна и обеща помощ от ЕС за следвоенното възстановяване на страната.

На 8 април 2022 г. в знак на подкрепа за Украйна в Киев пристигна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за среща с президента Володимир Зеленски. Тя бе придружавана от върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел и министър-председателя на Словакия Едуард Хегер. Тримата посещават масовите гробове в град Буча.

На 20 април 2022 г. председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристига на необявено предварително посещение в Украйна. В Киев той се срещна с президента Володимир Зеленски и посети град Бородянка.

На 28 април 2022 г.  генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Бородянка, близо до Киев. Предвидено е по време на посещението той да посети и град Буча и да има среща с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

До 15 януари България праща в Брюксел коригирания План за възстановяване в частта за върховенство на правото

Дани Тренчева

Българските доброволци в Турция са открили оцелели

admin

Задържаха извършител откраднал над 100 хиляди лева

admin

Подслонен от Гешев бивш шеф в МВР осъди министерството

admin

Дневен хороскоп за 17 декември 2021

Дани Тренчева

Жребий в ЦИК определя кой с какъв номер ще е в бюлетините за изборите

Дани Тренчева

Leave a Comment