20.04.2024
Политика

Зам.-министър на отбраната: Ако Русия не спре агресията, конфликтът може да стане глобален

Бях в бежанския център в Сарфово. Това, което се вижда там са малки деца, които се смеят и тичат. Възрастни хора, които чакат, за да получат храна. Без да знаят дали техните жилища са разрушени. От другата страна са българите, които помагат, настаняват хората. Всички българи работят украинските бежанци да се чувстват добре. Това заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

По думите му в последните дни се опита да се насади усещането, че България не прави нищо за украинските бежанци.

Според Божилов военните действия в Украйна се случват на гърба на много държави и на гърба на невини граждани.

Програмата за бежанците свършваше на 31 май и десетки хора трябваше да излязат на улицата. На повечето хора беше предложен вариант къде да отидат. Останаха най-уязвиймите, които да се съберат на едно място, отбеляза зам.-министърът на отбраната.

Божилов уточни, че сраната ни няма подготвен нито един анализ от предишните бежански вълни, който да помогне за това къде да бъдат настанени бежанците и как да им бъде осигурена прехраната.

Заместник отбранителния министър подчерта, че всички средства за украинските бежанци идват от европейски фондове и са насочени за тяхното настаняване.

Божилов коментира и евентуаните мирни преговори между Русия и Украйна.

На този етап Русия не е склонна на преговори. Имаше призиви от ЕК да се седне на масата и да се спре войната. Единственият начин е Русия да спре агресията, да се изтегли от Украйна. В противен случай ще видим конфлик, който ще стане глобален. Виждаме и кризата със зърното. Това ще доведе до глад, до нови бежански вълни. Санкциите срещу Русия вършат работа, но нямат още този ефект, който да принудят руското правителсвто да спре военните действия. Икномическия ефект ще дойде по-късно. Европейския съюз заяви, че санкциите ще бъдат вдиганти, когато спре агресията. Украинската армия до този етап успешно устоява на агресията. Русия преустрои тактиката си и се предвижва напред, посочи още Божилов.

Той обяви, че към момента все още тече подготовка по приетото решение страната ни да ремонтира украинска военна техника.

Божилов отбляза, че в момента българското небе се охранва от български пилоти с МиГ-29.

Related posts

Георги Гьоков: Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на бюджета

Кабинетът ще назначи нови областни управители

Дани Тренчева

Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността

Дани Тренчева

“Продължаваме Промяната“ регистрира листата си за участие в изборите за Народно събрание в град Благоевград.

Дани Тренчева

Кметът на Пловдив подава оставка като член на ГЕРБ

admin

Мнозинството започва работа по създаването на комисия за промени в Конституцията

Дани Тренчева

Leave a Comment