28.03.2024
България

Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура за изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19, съобщават от МЗ.

Преди дни Борисов заяви, че се използват ваксини с изтекъл срок на годност.

„На 24 октомври тази година, г-н Бойко Методиев Борисов в изявление пред медии, разпространи следната информация: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer – до 30 септември им е срокът за годност“. „Изявлението е от категорията фалшиви новини”, се казва в сигнала до прокуратурата.

„В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот. Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш Министър председател на България, а в момента е председател на политическа партия  ГЕРБ и поради това, изказването му, може да повлияе на решенията на много хора”, се казва още в сигнала.

„Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната”, продължава сигналът до прокуратурата.

Здравният министър иска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме мерки

Related posts

В сила са нови ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID – 19

Дани Тренчева

Кирил Петков на разпит в прокуратурата

Грозни сцени и обиди между депутатите при приемането на парламентарния правилник

admin

Шестима души са обвинени в пране на пари след акция на ГДБОП и ДАНС в Сливен

Криминално проявен отвлече жена в Пловдив

admin

A Large Body of Water on Mars Is Detected, Raising the Potential for Alien Life

admin

Leave a Comment