23.02.2024
Без категория Благоевград България Симитли

Кампания за набиране на кандидати за висше военно образование през учебната 2023 – 2024 година

През учебната 2023/2024 г. кандидатите за висше военно образование могат да избират от 27 специализации в трите висши военни училища. Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов от 25 януари 2023 г. са обявени общо 537 места в редовна форма на обучение за курсанти и служители на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и 45 – в задочна форма (за военнослужещи).

 

В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени 407 места за курсанти в редовна форма на обучение и още 40 в задочна форма, по 15 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Най-голям брой от тях са за „Мотопехотни и танкови войски” (78 места), „Полева артилерия” (65 места), „Материални ресурси, придвижване и транспорт” (55 места), „Противовъздушна отбрана на войските” (26 места), „Танкова и автомобилна техника” (25 места), „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (23 места) и др.

 

Във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ – Варна са обявени 81 места за курсанти. От тях за „Корабоводене за Военноморските сили” са 21 места, за „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ – 20 места, за „Корабни машини и механизми за Военноморските сили” – 12 места, „Кибероперации“ – 11 места и др.

 

Във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски” са обявени 49 места. От тях: за „Летец-пилот” 19 места, общо за нуждите на МО и МВР, „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение)“ и „Летателни апарати и авиационни двигатели” (по 9 места) и др.

 

В сравнение с предишната учебна година и трите висши военни училища увеличават местата за курсанти. НВУ и ВВВУ дават възможност и за задочна форма на обучение за военнослужещи за някои от специализациите.

 

Желаещите вече могат да подават документи в кампаниите за ранен и редовен прием на висшите военни училища.

 

За периода на обучение курсантите във висшите военни училища са на пълна държавна издръжка. Те придобиват висше образование за образователно-квалификационна степен „бакалавър” по две специалности – военна и гражданска. Срокът на обучение на курсантите за всички военни специализации е пет години. Учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). След всеки семестър и редовна изпитна сесия курсантите ползват ваканция от 30 дни.

 

Всяка година се провеждат стажове и учебни практики във военни формирования и граждански учреждения. Прилага се и междудържавна договореност за обмен на обучаеми и преподаватели с чуждестранни университети. Висшите военни училища активно участват в програма „Еразъм+” за обмен на обучаеми и преподаватели.

 

По време на обучението курсантите имат право на безплатни общежития, столово хранене и служебно облекло. Също така те имат месечна стипендия и възможности за обучение и специализации в страни на Европейския съюз.

 

По време на обучението си курсантите имат възможност за участия в съвместни учения, изучаване и използване на различни видове въоръжения (стрелкови оръжия, бойна техника, артилерийски системи и др.) и получават сертификат за владеене на английски език STANAG.

 

Сред основните предимства на завършващите висши военни училища са гарантираната реализация и ясното кариерно развитие. Непосредствено след дипломирането си завършилите висше военно образование получават и назначенията си като офицери във военните формирования.

 

 За контакт и информация относно кандидатстването:

 Военно окръжие II степен-Благоевград – (073) 88 51 05

– офис за военен отчет в община Симитли – 0886 27 77 34

 представители на Военно окръжие II степен-Благоевград- в офисите за военен отчет във всяка община в областта.

            – интернет сайтове;

– на Министерство на отбраната – www.mod.bg

            – на Централно военно окръжие – www.comd.bg

Източник на информация: www.pan.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Протестиращи служители в затворите са на среща с министъра на правосъдието

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става безсрочно

admin

Обвиненият за убийството край Женския пазар остава в ареста

admin

Болниците подкрепиха 25 процента ръст в цените на клиничните пътеки, предложен от лекарския съюз

admin

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник за вота на недоверие

Ограничено е движението по автомагистрала (АМ) „Тракия“ при 94-ти км в посока Бургас

admin

Leave a Comment