26.04.2024
България

Калоян Стайков: Щетите от мораториума са нанесени, обявената помощ само замазва проблема

„Не остана заинтересована група, която да не се е обявила против мораториума. Големи потребители, синдикални организации, бизнес организации, енергийните предприятия – всички се обявиха против него. Включително енергийни експерти – и от парламента, и от управляващата коалиция, и от опозицията.“ Това каза пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт в анализ на последиците от мораториума върху цените на тока.

Щетите вече са нанесени, а обявената помощ единствено замазва проблема, категоричен е експертът.

„Аз се надявах мораториумът да бъде отхвърлен, защото не е законен. С решение не може да се отмени законово установено право на Комисията (КЕВР – бел. ред.) По същия начин по-предният парламент беше взел решение да ограничи правомощията на изпълнителната власт“, заяви Николай Стайков. По думите му намесата в работата на регулаторни органи е недопустима.

Цената на тока е много висока. Бизнесът в България не е подготвен за такива екстремни стойности, отбеляза Стайков.

„Процесът на либерализация беше направен по малко странен начин – изглеждаше като предните две либерализационни вълни, но там говорехме за няколко десетки компании, потребители на средно и на високо напрежение. В момента става въпрос за няколкостотин хиляди компании. Нормално е да има сериозни проблеми. Това са малки потребители, в голяма степен те нямат представа как работи този пазар“, коментира експертът.

Много ВиК дружества не могат да си плащат разходите за ток и това не е проблем от последния месец, той се влачи от години, подчерта още Николай Стайков.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Ивайло Мирчев: Гешев проявява обществена импотентност

admin

Хванаха над половин милион недекларирани евро на ГКПП Оряхово

Дани Тренчева

Синдикатите от Благоевград готвят протести срещу бедността

admin

Пореден случай на агресия между деца, ученички се сбиха в столичен мол

Дани Тренчева

Диана Русинова за автобусната катастрофа: Няма маркировка и липсват пътни знаци

admin

Рашков вече се е срещнал с обвиняемия за пране на пари от строежа на „Хемус“

Дани Тренчева

Leave a Comment