03.06.2023
България

Калоян Стайков: Щетите от мораториума са нанесени, обявената помощ само замазва проблема

„Не остана заинтересована група, която да не се е обявила против мораториума. Големи потребители, синдикални организации, бизнес организации, енергийните предприятия – всички се обявиха против него. Включително енергийни експерти – и от парламента, и от управляващата коалиция, и от опозицията.“ Това каза пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт в анализ на последиците от мораториума върху цените на тока.

Щетите вече са нанесени, а обявената помощ единствено замазва проблема, категоричен е експертът.

„Аз се надявах мораториумът да бъде отхвърлен, защото не е законен. С решение не може да се отмени законово установено право на Комисията (КЕВР – бел. ред.) По същия начин по-предният парламент беше взел решение да ограничи правомощията на изпълнителната власт“, заяви Николай Стайков. По думите му намесата в работата на регулаторни органи е недопустима.

Цената на тока е много висока. Бизнесът в България не е подготвен за такива екстремни стойности, отбеляза Стайков.

„Процесът на либерализация беше направен по малко странен начин – изглеждаше като предните две либерализационни вълни, но там говорехме за няколко десетки компании, потребители на средно и на високо напрежение. В момента става въпрос за няколкостотин хиляди компании. Нормално е да има сериозни проблеми. Това са малки потребители, в голяма степен те нямат представа как работи този пазар“, коментира експертът.

Много ВиК дружества не могат да си плащат разходите за ток и това не е проблем от последния месец, той се влачи от години, подчерта още Николай Стайков.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Нинова: Съдът е отхвърлил и жалбата на А1 срещу забраната да вдига цените

Дани Тренчева

Почина мъжът, пострадал след инцидент в завода на “Арсенал”

admin

Днес църквата почита св.свмчк.Власий – Власовден

Дани Тренчева

Автобус прегази мъж, легнал под него

admin

От днес стартира третата предизборна кампания за 2021 г.

Дани Тренчева

София в топ 10 за най-мръсен въздух в света

Дани Тренчева

Leave a Comment