19.04.2024
България Политика

Ясен е един от вицепремиерите в бъдещия проектокабинет

Ясен е един от вицепремиерите в бъдещото правителство, които се очаква да бъдат петима. Тази сутрин е изпратен обновен вариант на коалиционно споразумение за бъдещо управление между „Продължаваме Промяната“ /ПП/, „БСП за България“, „Има такъв народ“ /ИТН/ и „Демократична България“ /ДБ/, заявиха политическите сили пред медиите в парламента и декларираха готовност да го разгледат още днес.

Калина Константинова от ПП потвърди, че е номинирана за вицепремиер по ефективно управление, което, по думите ѝ, означава дигитална трансформация. „На финалната права сме за подписване на коалиционното споразумение“, каза тя.

Съпредседател на ПП Асен Василев заяви, че всяка партия ще има вицепремиер. „Плюс – има вицепремиер, който ще се занимава с ефективно управление, посочи той.

Постигнато е било разбирателство всяка партия да има свой съветник в министерство.

„В момента, в който имаме финалния текст и той тръгне за одобрение от политическите партии, ще направим споразумението публично“, каза още Василев. Василев изрази надежда окончателният текст да бъде завършен днес.

Още днес ще прегледаме новия вариант на коалиционно споразумение и ще решим в кой ден да свикаме Националния съвет на партията, каза председателят на БСП Корнелия Нинова. „Получихме един вариант рано тази сутрин. Разбираме, че в него има нанесени някои корекции от предишния“, посочи тя и допълни, че работните групи отново ще го прегледат по политики.

„Говорих с Кирил Петков и се разбрахме, че след като го видим във варианта, в който са го изпратили, ще се срещнем с него и с Асен Василев да го обсъдим“, каза още лидерът на БСП.

„Досега сме разговаряли, че „Продължаваме Промяната“ подписват отделно с всяка една от партиите в коалицията. Ако се стигне до общо подписване, това за нас би било по-добре“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че са дали съгласие по време на преговорите всеки министър да си избира заместник-министри и всяка партия да има свой съветник в министерство.

Любомир Каримански очаква лидерът на „Има такъв народ“ /ИТН/ Слави Трифонов да подпише коалиционното споразумение. По думите му, мандатоносителят трябва да уточни каква ще бъде формата на подписването.

Каримански определи като справедлива идеята всяка формация да има свой вицепремиер в бъдещата управленска коалиция.

Виктория Василева от ИТН изрази надежда в рамките на днешния ден да финализират работата по споразумението.

Христо Иванов, председател на ПГ „Демократична България“, обясни, че един от министрите, номиниран от тях, ще е и вицепремиер. Той съобщи, че предстои произнасяне на колективните органи на партиите в ДБ по изпратения по-рано днес вариант на коалиционно споразумение. Иванов каза, че за „Демократична България“ имената на бъдещите министри в коалицията са известни, но отказа да ги посочи.

Относно възможността всеки коалиционен партньор да има право на свой вицепремиер, той обясни, че това е конструктивно заложено, за да се избегне риск от известна феодализация на секторите. Иванов посочи, че мандатоносителят ще подпише поотделно коалиционното споразумение с останалите три формации.

Източник: БТА

Related posts

Мъж пострада след стрелба в Самоков

admin

26.12.2022г. – Събор на Пресвета Богородица

admin

Местим стрелките на часовника с един час напред на 26 март

admin

Има загинали при инцидент в „Арсенал“

admin

Кирил Петков на разпит в прокуратурата

Изплащането на пенсиите и добавките от 70 лв. за Коледа ще започне на 7 декември

admin

Leave a Comment