18.06.2024
Банско

Как беше разбита схемата с фалшиви COVID сертификати в Банско

След Пампорово, и в Банско извършиха арест заради фалшиви COVID тестове. В курортния град мъж беше задържан от полицията, след като дни наред правил тестове на туристи, без да  притежава необходимите разрешителни за тази дейност. По информация на NOVA сигналът бил подаден от израелски туристи. Няма повдигнато обвинение срещу задържания, който останал в ареста за 24 часа, след което е бил освободен. 

Според информацията  дни наред мъжът е правил тестове на туристи, без да  притежава необходимите разрешителни.

„Това за първи път го виждам – да ходят лаборатории и да правят тестове по хотели на място. Не е ясно колко тестове са направени и откога работи лицето. Трябва да уточним, че той не е медицинско лице и не е имал право да взима подобни проби”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Той уточни, че служители на Инспекцията са влезли в ролята на подставени лица и са платили по 30 лева за фалшивите тестове за COVID-19.  По думите на Калоянов, ако след риключването на разслдеването, ако бъдат извадени необходимите документи, лабораторията може да възобнови дейността си законно. 

Припомняме, че преди месец разследване на Тина Ивайлова разкри как в Пампорово се извършват фалшиви COVID тестове на работещи в курорта. Оказа се, че мъж прави „изследва“ хора, които не е виждал – само срещу лична карта и 300 лева. Тогава задържан от полицията беше 48-годишен мъж от Хасково, който се представял за лекар и парамедик от лаборатория.

Същата лаборатория – „Генезис Лайф”, функционира и в Банско. Преди дни обаче туристи от Израел подават сигнал, че са им направени тестове от съмнително лице. Инспектори на РЗИ влизат в ролята на подставени лица. Оказва се, че мъжът разполага с бланки, печати и тестове. Със собствен автомобил, оборудван с буркан, обикалял хотели в курорта, за да прави тестове. След акцията на РЗИ, мъжът е задържан от полицията. През уикенда лабораторията остана затворена.

Източник: NOVA

Related posts

Общинска кампания за предоставяне на дърва за огрев в община Банско

Дани Тренчева

Лек автомобил се обърна и се самозапали на пътя Банско-Гоце Делчев

Дани Тренчева

Директорът на НП „Пирин“ Р. Баненски с жилища в Банско и София

admin

Банскалията Г. Цветков стана световен шампион по канадска борба в Анталия

admin

Полицаи хванаха пияна украинка зад волана в Банско

admin

Двама задържани за шофиране след употреба на алкохол в Югозапада

Leave a Comment