23.04.2024
Covid-19 България

Какво ще се случва с използваните COVID тестове на учениците?

Само положителните тестове за COVID-19 на учениците от 1-ви до 4-ти клас ще се съхраняват и изхвърлят по специален ред, съобщават от МОН. Отрицателните ще се събират в плътни чували или торби за смет, които ще се завързват и слагат в контейнерите за смесен битов отпадък. 

Ако резултатът от изследването на някое от децата в класа е положителен, всички елементи от неговия тест се прибират в специална картонена кутия за изгаряне на опасни отпадъци. Съдът може да е с обем 10 или 20 литра. Училищата сами купуват тези кутии, които са налични на пазара в България и струват по няколко лева, информират още от образователното министерство.

Кутиите ще се съхраняват в определени само за тази цел помещения в училищата, до които имат достъп само медицинските специалисти или други лица, определени от директора. Когато общата заболяемост в съответната община спадне под 250 на 100 000 души и изследването на учениците се прекрати, кутиите с положителните тестове ще бъдат предавани в съответните регионални здравни инспекции за унищожаване. Това може да стане с неспециализиран транспорт.

Поради големия брой училища и ученици в град София опасните отпадъци там ще бъдат събирани не само еднократно в края на кампанията по тестването, а при запълнени поне три кутии с положителни тестове в училищата. Тогава Регионалното управление на образованието или Регионалната здравна инспекция могат да подадат искане за тяхното транспортиране и обезвреждане до Предприятието за управление на дейностите по оказване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите.

Related posts

Соня Момчилова е новият председател на СЕМ

admin

Гърция облекчава правилата за влизане в страната

Дани Тренчева

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

admin

Черна статистика

admin

Област Благоевград навлезе в тъмночервената зона

Дани Тренчева

4-годишно дете е най-малката жертва на трагедията на „Струма”

Дани Тренчева

Leave a Comment