25.07.2024
България Политика

Кабинетът с антикризисни мерки: отстъпки при зареждане на гориво

Предвижда се 9% ДДС за газа и добавки за пенсионери и семейства с деца

Три стъпки са заложени за овладяване на ценовия шок при горивата – сред тях отпадане на акциза за газа като моторно гориво и отстъпка при зареждане на бензин и дизел до определен лимит.

Това обяви депутатката от „Продължаваме промяната“ Венеция Ангова пред Нова тв – ден след вечерното експертно заседание на управленската коалиция, на което бяха обсъдени мерки срещу инфлацията, за овладяване на цените, както и за стъпките за приемане на еврото.

Пакетът е на стойност над 1,5 милиарда лева. В него има мерки, като например – обсъжда се отпадане на акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Това засяга всеки гражданин, който кара колата си на газ. Тази мярка ще струва около 5,6 млн. лева на държавата, но ще подпомогне всички домакинства, които карат колата си на газ, поясни депутатката от ПП.

Като друга мярка, свързана с горивата, тя посочи намаляване на ДДС с 9% на природния газ. „Така правителството ще подпомогне гражданите като им осигури отстъпка от цените на горивата“, подчерта Ангова.

От думите й се разбра и, че предвижда инфлационна добавка от 60 лева за пенсионерите. Такава обаче се обмисляла и за семейства с деца. Така за пореден път временната добавка намира своето продължение – всеки път с различен аргумент.

Отпадането на акциза за газа и намаляването на ДДС е стъпка, на която управляващите се решават доста трудно. Асен Василев – министър на финансите, е принципен противник на различните ДДС ставки и смята, че единната е най-добрият вариант. Очевидно обаче, изключително високите цени на горивата на колонка са променили мнението му.  Интересното обаче е, че не се говори – в предложението на правителството – за отпадане на биокомпонентата. Освен това едва ли ще има намаляване на акциз на дизел и бензин, защото България е с най-ниските ставки в цяла Европа и дерогация едва ли ще бъде позволена.

 

Related posts

Важни промени за пенсиите влизат в сила след месец

Дани Тренчева

ГЕРБ-СДС на консултации при президента

admin

От днес родителите могат да подават декларации за данъчните облекчения за деца

Дани Тренчева

Прогноза за времето 10 януари 2022

Дани Тренчева

ВСС прие Надежда Йорданова да иска освобождаването на Иван Гешев

1827 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment