22.04.2024
Пулсът на Югозапада Якоруда

Инспекцията по труда влезе в ОбС – Якоруда

Представители на Инспекцията по труда в Благоевград вчера влязоха в Община Якоруда, за да проверят трудовия договор и работното време на заместник-председателя на ОбС Емине Сапунджиева.

Поводът е сигнал, че като зам. шеф на местния парламент тя получава заплата за 2 астрономически часа всеки работен ден, но за същите 2 часа взема и възнаграждение като заместник-директор по учебната дейност на Обединено училище „Гоце Делчев“ в с. Смолево, където се води на пълен 8-часов работен ден.

Възнаграждението на Сапунджиева като зам. председател на ОбС – Якоруда е визирано в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация в Якоруда.

Съгласно чл. 80 от него /приет на 18.12.2020 г. и изменен с Решение №15/14.04.2022 г. на ОбС/, „заместник-председателят/ите на Общинския съвет получава/т възнаграждение за работата си в
Общинския съвет в размер на 1.5 /една и половина/ минимална месечна работна заплата за страната за съответния месец, при работно време – всеки работен ден от 15:00 до 17:00 часа“.
Решението работата на зам. председателя на ОбС да се плаща по тарифи, различни от тези на редовите общински съветници, е специфично за Якоруда – например в ОбС – Благоевград зам. председателите не получават и стотинка над съветническото си възнаграждение. В Якоруда обаче са щедри към възнагражденията на народните си избраници –

самият председател получава 2 минимални месечни работни заплати за страната /с приетата нова минимална заплата от 780 лв. от този месец той вече ще е на 1560 лв./, при това „при нерегламентирано и ненормирано работно време“, тоест има опция въобще да не се мярка в кабинета си.

От вчера Инспекцията по труда проверява засича ли се работното време на Е. Сапунджиева в селското училище и в ОбС – Якоруда и всеки ден ли между 15.00 и 17.00 часа тя работи като зам. председател, за да си оправдае заплатата.

Припомняме, че същият сигнал срещу Сапунджиева бе подаден миналото лято в Комисията за конфликт на интереси, но антикорупционният орган прецени, че ако има дублиране в работните часове и двойното заплащане за по 2 часа всеки ден, то те са нарушения на трудовото законодателство, по които комисията не е компетентна да се произнася.
ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Related posts

Община Благоевград и ОбСНВ награждават ученици в конкурс по превенция на наркоманиите

admin

Зрелищно шоу на XIX-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ 2023 в Симитли

admin

В община Симитли започва изготвянето на списъци на желаещите да закупят дървесина от Държавното горско стопанство

Дани Тренчева

Полицейски акции и няколко задържани в Пиринско

admin

ОбС- Благоевград даде зелена светлина за нов ПУП в парк “Македония“

Дани Тренчева

„Левски“ (Крупник) излиза за победа срещу ФК „Спортист“ (Падеш)

Дани Тренчева

Leave a Comment