08.09.2024
Пулсът на Югозапада Якоруда

Инспекцията по труда влезе в ОбС – Якоруда

Представители на Инспекцията по труда в Благоевград вчера влязоха в Община Якоруда, за да проверят трудовия договор и работното време на заместник-председателя на ОбС Емине Сапунджиева.

Поводът е сигнал, че като зам. шеф на местния парламент тя получава заплата за 2 астрономически часа всеки работен ден, но за същите 2 часа взема и възнаграждение като заместник-директор по учебната дейност на Обединено училище „Гоце Делчев“ в с. Смолево, където се води на пълен 8-часов работен ден.

Възнаграждението на Сапунджиева като зам. председател на ОбС – Якоруда е визирано в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация в Якоруда.

Съгласно чл. 80 от него /приет на 18.12.2020 г. и изменен с Решение №15/14.04.2022 г. на ОбС/, „заместник-председателят/ите на Общинския съвет получава/т възнаграждение за работата си в
Общинския съвет в размер на 1.5 /една и половина/ минимална месечна работна заплата за страната за съответния месец, при работно време – всеки работен ден от 15:00 до 17:00 часа“.
Решението работата на зам. председателя на ОбС да се плаща по тарифи, различни от тези на редовите общински съветници, е специфично за Якоруда – например в ОбС – Благоевград зам. председателите не получават и стотинка над съветническото си възнаграждение. В Якоруда обаче са щедри към възнагражденията на народните си избраници –

самият председател получава 2 минимални месечни работни заплати за страната /с приетата нова минимална заплата от 780 лв. от този месец той вече ще е на 1560 лв./, при това „при нерегламентирано и ненормирано работно време“, тоест има опция въобще да не се мярка в кабинета си.

От вчера Инспекцията по труда проверява засича ли се работното време на Е. Сапунджиева в селското училище и в ОбС – Якоруда и всеки ден ли между 15.00 и 17.00 часа тя работи като зам. председател, за да си оправдае заплатата.

Припомняме, че същият сигнал срещу Сапунджиева бе подаден миналото лято в Комисията за конфликт на интереси, но антикорупционният орган прецени, че ако има дублиране в работните часове и двойното заплащане за по 2 часа всеки ден, то те са нарушения на трудовото законодателство, по които комисията не е компетентна да се произнася.
ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Related posts

Кметът Илко Стоянов свиква индивидуални срещи с кметове и кметски наместници с цел решаване на проблемите по селата

Дани Тренчева

Общински съвет Благоевград отхвърли възможността за прегласуване на точката за дълга от 17 млн. лв.

admin

Община Сандански ще отбележи 109 години от освобождението на Свети Врач

Дани Тренчева

Временен ваксинационен пункт в ЮЗУ

Дани Тренчева

Малките гимнастички от община Симитли завоюваха много награди в състезание по художествена гимнастика

admin

И в село Черниче се подготвят с пълна сила, защото СУРВА идва!

Дани Тренчева

Leave a Comment