18.06.2024
България

Инспектори на НАП предотвратиха ДДС измама за над 300 хил. лв.

ДДС измама за над 300 000 лева предотвратиха инспекторите от „Фискален контрол“, „Разследване на особени случаи“ и „Контрол“ на НАП. В рамките на изненадваща проверка е установено, че дружество, което осъществява внос от Китай през Гърция, е направило опит да избегне плащането на дължимо ДДС, посредством фиктивни сделки със стоки в големи количества и стойност, като фактурите са издадени от свързани лица. На фирмата е възложена ревизия, като са изискани всички фактури за покупки и продажби по вид на стоките. Наложен е запор на налични стоки в размер на над 300 хил. лв. с цел да се обезпечи плащането на дължимото ДДС. 

Ревизията е част от кампанията на НАП, насочена към дружества, осъществяващи вътреобщностни придобивания на китайски стоки, обмитени в Гърция, както и внос на стоки от трети страни в България, като товарите се проследяват от момента, в който влязат у нас. Приходната агенция наблюдава движението на стоката, документите за последващите продажби и препродажби, като се извършват множество проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

„НАП осъществява пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос, чрез обмен на данни с Агенция „Митници“. Звеното „Фискален контрол“ следи движението на стоките на територията на страната, данъчните инспектори  анализират хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като се проверяват вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане се възлагат проверки и ревизии. Правим това не само в полза на бюджета, но и за да ограничим нелоялната конкуренция“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.  

Related posts

Подробности за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

admin

Разбиха престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната

Дани Тренчева

Такситата в Пловдив с по-високи цени

admin

Прокурор осъди Висшия съдебен съвет

admin

Честваме 114 години независима България

admin

Татяна Жилова: Закриването на спецсъда няма да наруши правовия ред

Leave a Comment