19.04.2024
Covid-19

Имунолог: Зеленият сертификат е напълно излишен

Зеленият сертификат е напълно излишен – средство за излишен тормоз. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Доброслав Kюркчиев, началник на лабораторията по имунология в болница „Свети Иван Рилски“. Той смята, че здравният документ е бил удачен при варианта Делта, но сега е излишен.

Според Кюркчиев след очаквания пик на коронавируса през февруари, нещата много ще се променят в световен мащаб – ще се промени начинът, по който гледаме на COVID-19. По думите му тенденцията е ваксините против коронавирус да станат ежегодишни – както противогрипните.

„В момента сме в период на естествена имунизация в България – заради високата заразяемост с Омикрон”, каза имунологът и обясни как действа Т-клетъчният имунитет:

След преболедуване в лимфните възли се запазват клетки на имунната памет, които в случай на ново заразяване се отделят в кръвта и започват да се борят с вируса. Това обаче не означава, че няма да се заразим отново, а че имаме съпротива. За възрастни хора със сринат имунитет тази съпротива няма да е ефикасна като при млад и здрав човек.

Related posts

Янев за мерките: Готов съм да понеса отговорността

Дани Тренчева

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност

Дани Тренчева

3449 са новите случаи на коронавирус у нас, положителни са 9,5% от пробите

Дани Тренчева

САЩ одобриха Covid ваксинация на деца на възраст между 5 и 11 г.

Дани Тренчева

Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права

Дани Тренчева

2 847 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment