28.03.2023
Covid-19

Имунолог: Зеленият сертификат е напълно излишен

Зеленият сертификат е напълно излишен – средство за излишен тормоз. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Доброслав Kюркчиев, началник на лабораторията по имунология в болница „Свети Иван Рилски“. Той смята, че здравният документ е бил удачен при варианта Делта, но сега е излишен.

Според Кюркчиев след очаквания пик на коронавируса през февруари, нещата много ще се променят в световен мащаб – ще се промени начинът, по който гледаме на COVID-19. По думите му тенденцията е ваксините против коронавирус да станат ежегодишни – както противогрипните.

„В момента сме в период на естествена имунизация в България – заради високата заразяемост с Омикрон”, каза имунологът и обясни как действа Т-клетъчният имунитет:

След преболедуване в лимфните възли се запазват клетки на имунната памет, които в случай на ново заразяване се отделят в кръвта и започват да се борят с вируса. Това обаче не означава, че няма да се заразим отново, а че имаме съпротива. За възрастни хора със сринат имунитет тази съпротива няма да е ефикасна като при млад и здрав човек.

Related posts

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Дани Тренчева

Община Благоевград ще кандидатства по проект с МЗ за обособяване на изолирани сектори за лечение на коронавирус и нова апаратура в две общински лечебни заведения

Дани Тренчева

От днес отпадат маските и зелените сертификати в Англия

Дани Тренчева

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 74

admin

1652 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Омикрон ще доминира в Европа до средата на януари

Дани Тренчева

Leave a Comment