17.06.2024
Covid-19

Имунолог: Зеленият сертификат е напълно излишен

Зеленият сертификат е напълно излишен – средство за излишен тормоз. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Доброслав Kюркчиев, началник на лабораторията по имунология в болница „Свети Иван Рилски“. Той смята, че здравният документ е бил удачен при варианта Делта, но сега е излишен.

Според Кюркчиев след очаквания пик на коронавируса през февруари, нещата много ще се променят в световен мащаб – ще се промени начинът, по който гледаме на COVID-19. По думите му тенденцията е ваксините против коронавирус да станат ежегодишни – както противогрипните.

„В момента сме в период на естествена имунизация в България – заради високата заразяемост с Омикрон”, каза имунологът и обясни как действа Т-клетъчният имунитет:

След преболедуване в лимфните възли се запазват клетки на имунната памет, които в случай на ново заразяване се отделят в кръвта и започват да се борят с вируса. Това обаче не означава, че няма да се заразим отново, а че имаме съпротива. За възрастни хора със сринат имунитет тази съпротива няма да е ефикасна като при млад и здрав човек.

Related posts

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

Антиваксъри причиниха експлозия в училище в Кипър

Дани Тренчева

РЗИ-Благоевград отчете нов рекорд с повече от 900 положителни случаи за COVID-19 за денонощие

Дани Тренчева

СЗО предупреди: Едва 40% от здравните работници в България са ваксинирани

Дани Тренчева

МОН уточни кои деца няма да бъдат тествани за коронавирус

Дани Тренчева

Проф. Радка Аргирова: Наближава следващият пик на коронавируса

admin

Leave a Comment