27.07.2024
Covid-19

Имунолог: Зеленият сертификат е напълно излишен

Зеленият сертификат е напълно излишен – средство за излишен тормоз. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Доброслав Kюркчиев, началник на лабораторията по имунология в болница „Свети Иван Рилски“. Той смята, че здравният документ е бил удачен при варианта Делта, но сега е излишен.

Според Кюркчиев след очаквания пик на коронавируса през февруари, нещата много ще се променят в световен мащаб – ще се промени начинът, по който гледаме на COVID-19. По думите му тенденцията е ваксините против коронавирус да станат ежегодишни – както противогрипните.

„В момента сме в период на естествена имунизация в България – заради високата заразяемост с Омикрон”, каза имунологът и обясни как действа Т-клетъчният имунитет:

След преболедуване в лимфните възли се запазват клетки на имунната памет, които в случай на ново заразяване се отделят в кръвта и започват да се борят с вируса. Това обаче не означава, че няма да се заразим отново, а че имаме съпротива. За възрастни хора със сринат имунитет тази съпротива няма да е ефикасна като при млад и здрав човек.

Related posts

Решават дали да се издава зелен сертификат при наличие на антитела

Дани Тренчева

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Гърция разхлабва обявените мерки за пристигащите в страната

Дани Тренчева

Швейцария и Лихтенщайн отменят всички здравни изисквания, свързани с COVID-19

Дани Тренчева

1725 са новозаразените с COVID-19

Дани Тренчева

Нови противоепидемични мерки в Благоевградска област

Дани Тренчева

Leave a Comment