01.12.2022
България Политика

Илияна Йотова: Местната власт в момента е най-важната власт в страната

Местната власт в момента е най-важната власт в страната, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на 35-то Общо събрание на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ), което се провежда в столицата. Във форума участват представители на повече от 170 общини в страната.

„Увлечени в редица кризи, като че ли прожекторите и окото на камерата стоят далеч от общините, но това определено е грешка“, каза Йотова. По думите й, когато хората имат проблеми в своите общини, те първо се обръщат към кмета. Вицепрезидентът подчерта, че властите трябва да помагат на местната власт, особено по време на криза. Ситуацията е достатъчно тежка, по-добре е да не гледаме назад, а да гледаме какви са настоящите проблеми и основните предизвикателства, които трябва да решаваме, коментира Йотова.

Вицепрезидентът маркира няколко теми, върху които трябва да се фокусира вниманието. Първата е предстоящата актуализация на бюджета. Йотова изрази съжаление, че „общините не са партньор на българското правителство и то не се допитва до тях“ за решаването на проблемите. Отчитам това като грешка, отбеляза вицепрезидентът. Според нея няма по-добри екипи по места, които по-добре да знаят проблемите на хората, от местната власт. Тя каза, че в проекта за актуализацията на бюджета не вижда мястото на българската община. Важно е как в актуализацията ще бъде намерено мястото на общините, как те ще бъдат подпомогнати, каза Йотова.

Като втора тема тя открои оперативните програми. Йотова каза, че България е в дъното на таблицата по усвояване на средства по оперативните програми. Други държави също имат забавяне, но при нас то е най-осезаемо, коментира тя. Първите проекти от новия програмен период ще могат да се реализират най-рано през 2023 г., каза вицепрезидентът.

Тя коментира и Плана за възстановяване и устойчивост, като изтъкна, че правителството не е пожелало в лицето на общините да намери своя партньор в изработването на Плана. Това според Йотова е грешка. Тя попита защо в изготвянето, в разяснителната кампания, общините не бяха партньорът, който би трябвало да бъдат за централната власт.

Илияна Йотова благодари на българските общини за начина, по който са се справили с украинските бежанци. Вицепрезидентът похвали общините, че въпреки трудностите, те са успели да се справят по места, така че да създадат условия за живот на хората, бягащи от войната.

Вицепрезидентът изрази надежда най-сетне да започне работа парламентарната комисия за промяна в Конституцията за повече права и средства за кметовете, така че да се постигне по-високо ниво на децентрализация на местната власт.

Related posts

Йорданова ще внесе сигнала за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев още тази седмица

Дани Тренчева

ПП атакуваха Вежди Рашидов

admin

Петков: От днес трябва да засилим нивото на ваксинация

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 24 декември 2021

Дани Тренчева

За първи път ще има матура по рядък език

Дани Тренчева

Апостол Апостолов за изказването на Стилиян Петров: Живеем в демократично общество и всеки има правото да избере за кой от кандидатите за президент на БФС да гласува, но явно някои хора не разбират това

Дани Тренчева

Leave a Comment