28.03.2024
Covid-19 България

Ива Христова: Ваксините могат лесно да се променят така, че да борят и Омикрон

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява пет пъти по-бързо от Делта варианта. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й Омикрон все още не е засечен на територията на България. 

„Имаме съмнения, че Омикрон може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите. Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми“, обясни тя. 

Христова коментира още, че компаниите, произвеждащи ваксини, лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти. 

„Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита“, каза още тя. 

Задължителни PCR тестове на пристигащите в България, без значение откъде идват, както и спазване на карантината – за това призова директорът с цел ограничаване разпространението на новия вариант. 

Related posts

СЕМ за казуса с в. „Труд“: Свободата на словото не бива да се застрашава

Дани Тренчева

Актуализираха списъка на държавите по цветови зони за влизане у нас

Дани Тренчева

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

След автобусната катастрофа: Поставиха нови знаци на АМ „Струма” край Боснек

Дани Тренчева

Сретение Господне е!

Дани Тренчева

Leave a Comment