17.01.2022
Covid-19 България

Ива Христова: Ваксините могат лесно да се променят така, че да борят и Омикрон

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява пет пъти по-бързо от Делта варианта. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й Омикрон все още не е засечен на територията на България. 

„Имаме съмнения, че Омикрон може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите. Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми“, обясни тя. 

Христова коментира още, че компаниите, произвеждащи ваксини, лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти. 

„Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита“, каза още тя. 

Задължителни PCR тестове на пристигащите в България, без значение откъде идват, както и спазване на карантината – за това призова директорът с цел ограничаване разпространението на новия вариант. 

Related posts

Велев: Предлагаме 217 лв. компенсация за мегаватчас за небитовите потребители за декември

Дани Тренчева

„Да, България“ даде мандат на Христо Иванов да води преговори за кабинет

Дани Тренчева

Петков: Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства

Дани Тренчева

МЗ: С хронични и автоимунни заболявания може да се ваксинирате срещу COVID-19

Дани Тренчева

456 нови случая на заразяване с коронавирус

Дани Тренчева

Въвеждат срок на валидност на сертификатите за ваксинирани?

Дани Тренчева

Leave a Comment