03.12.2023
Covid-19 България

Ива Христова: Ваксините могат лесно да се променят така, че да борят и Омикрон

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява пет пъти по-бързо от Делта варианта. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й Омикрон все още не е засечен на територията на България. 

„Имаме съмнения, че Омикрон може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите. Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми“, обясни тя. 

Христова коментира още, че компаниите, произвеждащи ваксини, лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти. 

„Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита“, каза още тя. 

Задължителни PCR тестове на пристигащите в България, без значение откъде идват, както и спазване на карантината – за това призова директорът с цел ограничаване разпространението на новия вариант. 

Related posts

Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

Дани Тренчева

Пътните строители пред НС: Не искаме да ходим да берем ягоди! Платете ни!

14 декември – Ден на ветеринарите

admin

Христо Иванов: Коалицията е стигнала своя концептуален таван

Петър Петров

Оставиха в ареста обвиняемия за убийството в Катунци

Дани Тренчева

До 120 см сняг в района на Банско, има опасност от лавини

Дани Тренчева

Leave a Comment