25.06.2024
Covid-19 България

Ива Христова: Ваксините могат лесно да се променят така, че да борят и Омикрон

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява пет пъти по-бързо от Делта варианта. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й Омикрон все още не е засечен на територията на България. 

„Имаме съмнения, че Омикрон може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите. Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми“, обясни тя. 

Христова коментира още, че компаниите, произвеждащи ваксини, лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти. 

„Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита“, каза още тя. 

Задължителни PCR тестове на пристигащите в България, без значение откъде идват, както и спазване на карантината – за това призова директорът с цел ограничаване разпространението на новия вариант. 

Related posts

Радев: От изключителна важност е терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок

admin

Утре ЦИК определя номерата на партиите и коалициите за вота през октомври

admin

Олаф Шолц на посещение у нас в събота

admin

„Възраждане“ внася проект за изменение на Закона за Комисията за финансов надзор

Дани Тренчева

Тежка катастрофа на „Околовръстно шосе“ в София

admin

Задържаха певицата Белослава за шофиране в нетрезво състояние

admin

Leave a Comment