28.03.2024
България

Удължиха срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

Срокът на проверката на Спецпрокуратурата по сигнала срещу бившия служебен министър и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков във връзка с гражданството му, образувана на 24 август, е удължен и тя ще приключи до 15 декември, съобщава говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев пред БТА.

Той добави още, че по случая се очакват документи от КПКОНПИ, а такива от Конституционния съд вече са били получени. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

На 13 октомври от прокуратурата съобщиха, че е образувана преписка по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков, въз основа на „сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление“. Към преписката е била присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

На 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че „се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство – в случая от гражданство на Канада е настъпило след назначаването му за служебен министър“.

Кирил Петков коментира тогава решението на съда като посочи: „Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата. Аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България“.

Related posts

Всичко, което трябва да знаем за новите изборни правила: Телефони, заснемане и паравани

admin

Млад мъж е задържан за шофиране след употреба на канабис в Силистренско

admin

Важна информация от НАП

admin

Служителите на затворите излизат на протест на 25 октомври

admin

Прогноза за времето 8 февруари 2022

Дани Тренчева

Валежи и гръмотевици се очакват в близките часове

admin

Leave a Comment