01.12.2022
България

Иван Гешев: скането за предсрочното ми освобождаване от длъжност е в противоречие с Конституцията

Предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор от длъжност е в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), се посочва в становище на Иван Гешев, изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него предложението не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения. Иван Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти; отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, според него.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на министъра на правосъдието. Отбелязва се, че част от обстоятелствата, посочени в предложението, не трябва да бъдат разгледани от ВСС, тъй като не се отнасят до действия на главния прокурор, а до други хора и събития.

Гешев заявява още, че внесеното предложение по същество е продължение на институционалния натиск срещу прокуратурата от страна на законодателната и изпълнителната власт, който вероятно цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политически и икономически интереси.

Пленумът на ВСС, на заседание днес, се очаква да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Related posts

Ново досъдебно производство срещу Георги Семерджиев

admin

От 7 октомври започва изплащането на пенсиите и добавката от 120 лв.

Дани Тренчева

Прогноза за времето 13 декември 2021

Дани Тренчева

Възрастна жена даде 7300 лева на ало измамници

admin

Първи сняг падна в София

admin

Почитаме Св. Анна

Дани Тренчева

Leave a Comment