02.05.2024
България

Иван Гешев: скането за предсрочното ми освобождаване от длъжност е в противоречие с Конституцията

Предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор от длъжност е в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), се посочва в становище на Иван Гешев, изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него предложението не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения. Иван Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти; отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, според него.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на министъра на правосъдието. Отбелязва се, че част от обстоятелствата, посочени в предложението, не трябва да бъдат разгледани от ВСС, тъй като не се отнасят до действия на главния прокурор, а до други хора и събития.

Гешев заявява още, че внесеното предложение по същество е продължение на институционалния натиск срещу прокуратурата от страна на законодателната и изпълнителната власт, който вероятно цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политически и икономически интереси.

Пленумът на ВСС, на заседание днес, се очаква да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Related posts

Здравка Евтимова: Изпращаме годината с надежда и неуморим дух

Дани Тренчева

Олаф Шолц на посещение у нас в събота

admin

СЕМ осъди посегателство срещу репортери по време на протеста в сряда

Дани Тренчева

Христо Иванов: Kоалицията трябва да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ

ЦИК ще плати половината от договора за логистиката на машинния вот

Дани Тренчева

БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение

Дани Тренчева

Leave a Comment