25.04.2024
България Политика

Иван Гешев обмисля да сезира КС за намаления бюджет на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев вероятно ще сезира Конституционния съд за орязания с 20 млн. лева бюджет на държавното обвинение. Той обвърза намаляването на парите с трудности при оказването на помощ на бягащите от войната в Украйна семейства на магистрати и съдебни служители, предава lex.bg.

Бюджетът на съдебната власт и в частност на прокуратурата беше намален със сума, представляваща 60% от режийните разходи на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на семействата на своите приятели в Украйна, въпреки това прокуратурата ще се опита да помогне.

Вероятно ще поставя проблема пред Конституционния съд, защото неосигуряването на достатъчно финансиране на някоя от властите това нарушава демократични принципи като разделението на властите. Задължение на държавата е да осигури нормалното функциониране на прокуратурата“, заяви Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет днес.

На него беше подкрепено предложението му в почивната база на прокуратурата в Бяла да бъдат настанени семейства на украински магистрати и съдебни служители, които са напуснали страната заради военната инвазия на Русия.

Базата може да приюти до 95 души. Засега разходите ще бъдат за сметка на съдебния бюджет до произнасянето на Министерския съвет на основание чл. 110 от Закона за държавния бюджет за 2022 г. Въпросната разпоредба предвижда, че правителството може да одобрява допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители, какъвто е ВСС, за финансиране на дейности по оказване на незабавна хуманитарна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация, за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна, както и за извършване на разходи за справяне с последствията от военните действия срещу Украйна.

Същевременно ВСС ще поиска от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и от главния прокурор в срок до 14 март да кажат каква е стойността за издръжка на един човек на ден при пълна заетост на учебните и почивните бази, които са им възложени за стопанисване.

Гешев е поискал още една база да бъде предоставена за временно настаняване на бежанци от Украйна. Става дума за комплекса „Чайка“ край Варна, който може да приюти 182 души. Тази база обаче в момента е негодна за използване и заради това ВСС реши да се задейства и бързо да я пусне в експлоатация. Първо ще събере информация за това какво е необходимо да бъде ремонтирано, а после вероятно ще поиска и целево отпускане на средства за ремонт.

Налице е хуманитарна криза в резултат на войната в Украйна. Задължение на българската държава е да реши проблемите на хората, които бягат, но ние не може да седим безучастни“, каза Гешев на заседанието на ВСС.

Той припомни, че преди дни у нас пристигнаха 92 души – семейства на съдебни служители в Украйна. И допълни, че главните прокурори на Украйна, Молдова и Румъния са помогнали бягащите от война жени и деца да пристигнат у нас и да бъдат настанени в базата в Бяла.

Бюджетът на съдебната власт беше намален със сериозна цифра – с цел реформиране на прокуратурата. Сега виждаме каква реформа се случва. Как реформираш нещо с намаляване на бюджета. Ние сме длъжни да помогнем с каквото можем, макар и със скромните възможни, които имаме и въпреки че е задължение на държавата да реши проблемите със статута на тези семейства, както направиха Полша и други европейски страни“, каза Гешев.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова на свой ред отговори какво прави държавата. Тя заяви, че вчера на заседанието на МС е решено да се активира директивата за временна закрила, програма за реакция на търсещите закрила по този ред, както и процедурите, по които да стана това. Това означава ускорено включване на украинските граждани, навлизащи у нас, в пазара на труда в Европа, включително и в България, както и ефективната им интеграция в обществото.

Related posts

Пламен Георгиев ще съди МВнР за отзоваването си от Валенсия

Дани Тренчева

COVID СИ ОТИВА: Отпадат всички мерки у нас

admin

Прокуратурата наблюдава 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

Дани Тренчева

Кирил Петков за КС: България загуби частица от своя суверенитет

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Кирил Петков: Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева

admin

Leave a Comment