24.04.2024
България Политика

Ивайло Мирчев: С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли

С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли. Това ще бъде обявено днес окончателно като част от пакета мерки”, обяви пред NOVA депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

Увеличението на пенсиите е свързано и с отпадането на COVID добавките, които според Мирчев, „изкривяват целия пенсионен модел”. И допълни, че общо 12 мерки ще бъдат обявени днес.

Относно отстъпката за гориво, Ивайло Мирчев каза, че на този етап остава предложението за 25 стотинки за литър. Най-вероятно те ще се дават след показване на лична карта.

Преди това той заяви, че е възможна нулева енергийна зависимост от Русия. В петък от „Демократична България” поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България“. Председателят на ПГ Христо Иванов прочете декларация, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Запитан дали по този начин от ДБ „не настъпват коалиционната мотика”, Мирчев каза, че просто отстояват принципи.

„Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България, е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики”, заяви Мирчев.

„Разчитаме, че нашите партньори имат здрав разум”, продължи той.

„Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръце”, заяви депутатът.

Related posts

Стартира мярката „Младежка заетост+“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“

admin

Почитаме Св. великомъченица Екатерина

admin

Предложение на ИТН мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

admin

Васил Велев: Компенсацията за тока да е функция на цената, а не фиксирана

Дани Тренчева

5 съдии с отвод по делото срещу прокурорския син от Перник

admin

Българската браншова камара „Пътища“ потвърди национални протестни действия на 13 април

Leave a Comment