29.05.2024
България Икономика

Зъболекарите настояват за увеличаване на бюджета за дентална помощ с над 20 млн. лева

Зъболекари настояват за още поне 20 млн. лв. в бюджета за дентална помощ. По думите им бюджетът се води увеличен, но това е само привидно.

„Бюджетът е една тема, която трябва да обсъждаме, докато се приеме този бюджет от НС. Колкото и да е обществена НЗОК, се оказва, че нейният бюджет трябва да бъде потвърден от НС“, това каза Николай Шарков от зъболекарския съюз, по повод отказа на НЗОК да осигури безплатни протези за пациенти.

Той уточни още, че  бюджетът за дентална помощ за 2022 година е определен на 239 милиона лева.

„Те казват, че бюджетът за дентална помощ е увеличен, но излиза, че не е така, защото през 2021 година потреблението на дентални услуги е 229 милиона, а не 215 милиона. Когато стъпите на основата на 229 милиона, ще видите, че бюджетът за дентална помощ е увеличен с 4,5%, а не с 30%, както твърдят. Хората, които управляват тази държава, смятат, че денталната помощ е придатък от задължителното здравно осигуряване, а денталната помощ спестява много общи заболявания. Ние спестяваме на колегите лекари голяма част от тяхната дейност“, каза Шарков

От съюза на зъболекарите посочиха, че дори да се предвидят средства за заплащане на зъбните протези, заплащането не може да бъде извършено от НЗОК. Те поискаха незабавна реакция от страна на държавата.

„Последните над 10 години, където има доплащане, то е недокоснато. Ролята на пациента с доплащане я оставяме като контролна роля. Нас ни плащат за извършена дейност и това доплащане е едно и също, защото ние разбираме и знаем, че не трябва да увеличаваме дела на пациента в цените, които заплаща НЗОК“, заяви Шарков.

Освен това високите сметки за електричество оказват негативно влияние върху работата на зъболекарите.

„Какво да кажем ние, които произвеждаме всичко с енергоносители. Цялата наша техника работи с ток. Ние не ползваме, като битови потребители. Как трябва да покрием разходите си?“, оплакаха се от зъболекарския съюз.

Източник: БГНЕС

Related posts

1918 нови случая на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Важна информация от АПИ

admin

Настаняват Пендиков в жилище на Министерството на външните работи

admin

Новите конституционни съдии положиха клетва

Дани Тренчева

Иван Гешев: скането за предсрочното ми освобождаване от длъжност е в противоречие с Конституцията

След повече от два часа дебати, депутатите приеха наименованието на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс

admin

Leave a Comment