08.06.2023
Политика Свят

Зоран Заев подаде оставка официално

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде официално оставка. Той е изпратил документа до председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери. В него той обяснява причините за неговата постъпка, предава NOVA.

„В писмото ви уведомявам, че подавам оставката си от поста министър-председател на Северна Македония. Взех това решение като логична стъпка, произтичаща от изхода на местните избори и като израз на поетата отговорност за изборните резултати”, посочва Заев.

„Резултатите от тях, макар и местни, имаха национална тежест за политическия момент, в който се намира страната. При такива условия за мен лично и като министър-председател заради политиките в които вярвам и демократичните и европейски ценности в които вярвам, би било политически неотговорно и неоправдано пред моя народ и моята държава аз лично да продължа да водя правителството по евроатлантически път. Смятам, че друг премиер от редиците на СДСМ ще успее да постигне това по по-добър начин и то с успех както за гражданите, така и за държавата”, добавя той.

С подаването на оставката на Заев в оставка излиза и целият негов кабинет, а в срок от 10 дни президентът на страната трябва да реши на кого ще връчи мандат за съставяне на ново правителство.

Related posts

34-годишен юрист е новият председател на парламента

Дани Тренчева

Румен Радев наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс

admin

Беларуски специалисти ще осигуряват електричество на АЕЦ „Чернобил“

Дани Тренчева

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Дани Тренчева

Кирил Петков: Прокуратурата в България не работи, Гешев за мен е абсолютно компрометиран

admin

Президентът Румен Радев се срещна с президента на ОАЕ

admin

Leave a Comment