23.01.2022
Covid-19 България

Здравният министър обявява нови решения за пандемията

Днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще направи изявление за медиите заедно с представители на съсловните организации – Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. На събитието в министерството ще присъстват и представители на национално представителните пациентски организации – Българската асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Миналата седмица, на връх поредната пандемична вълна, в здравната система се отвориха няколко фронта. От една страна, фармацевтите заведоха иск срещу Народното събрание и Министерския съвет заради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, които не получават средства за първа линия като останалите медицински специалисти. Те подписаха анекс за удължаване на договора си с касата (настоящият изтече в неделя), който регламентира даването на лекарства по COVID рецепти, но с кратък срок и много условия. От друга страна, Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция – според тях парите, които бяха отпуснати допълнително с актуализацията на бюджета за здравната система се разпределят по незаконосъобразен начин от страна на ръководството на НЗОК.

Проблеми има и с изписването на безплатните лекарства – въпреки че от МЗ съобщиха, че още от миналата седмица такива ще може да се предписват не само от COVID зоните, но и от личните лекари, джипитата все още нямат тази възможност, която според тях може да заработи едва след изчистване на всички детайли и спорни моменти.

Източник: СЕГА

Related posts

1716 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Съдът определи за противоконституционен указът за назначаването на Кирил Петков

Дани Тренчева

Започва изплащане на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лв.

Дани Тренчева

COVID-19: Румъния въвежда нови ограничителни мерки

Дани Тренчева

Учени: Две дози ваксина на Pfizer/BioNTech не стигат

Дани Тренчева

МОН: Задължителният изпит по професия може да е със защита на дипломен проект

Дани Тренчева

Leave a Comment