20.06.2024
Covid-19 България

Здравният министър обявява нови решения за пандемията

Днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще направи изявление за медиите заедно с представители на съсловните организации – Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. На събитието в министерството ще присъстват и представители на национално представителните пациентски организации – Българската асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Миналата седмица, на връх поредната пандемична вълна, в здравната система се отвориха няколко фронта. От една страна, фармацевтите заведоха иск срещу Народното събрание и Министерския съвет заради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, които не получават средства за първа линия като останалите медицински специалисти. Те подписаха анекс за удължаване на договора си с касата (настоящият изтече в неделя), който регламентира даването на лекарства по COVID рецепти, но с кратък срок и много условия. От друга страна, Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция – според тях парите, които бяха отпуснати допълнително с актуализацията на бюджета за здравната система се разпределят по незаконосъобразен начин от страна на ръководството на НЗОК.

Проблеми има и с изписването на безплатните лекарства – въпреки че от МЗ съобщиха, че още от миналата седмица такива ще може да се предписват не само от COVID зоните, но и от личните лекари, джипитата все още нямат тази възможност, която според тях може да заработи едва след изчистване на всички детайли и спорни моменти.

Източник: СЕГА

Related posts

МЗ: С хронични и автоимунни заболявания може да се ваксинирате срещу COVID-19

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Прогноза за времето 6 януари 2022

Дани Тренчева

Въвеждат се нови противоепидемични мерки в област Благоевград, считано от 31 януари

Дани Тренчева

Жълт код за снеговалежи е обявен за 9 области във вторник

admin

Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден

Дани Тренчева

Leave a Comment